Fiskare i al-Hudaydah, Jemen. Arkivbild. Foto: TT/AP

Bräckligt eldupphör rapporteras i Jemen – FN optimistiskt

Publicerad

Ett bräckligt lugn uppges ha lagt sig över den jemenitiska hamnstaden al-Hudayda sedan det i Sverige slutna eldupphöret trätt i kraft. Samtidigt finns uppgifter om sammandrabbningar, något FN dock tonar ned.

Lugn uppges råda i den jemenitiska hamnstaden al-Hudaydah efter det att ett eldupphör trätt i kraft vid midnatt lokal tid, enligt nyhetsbyrån TT.

– Det har varit helt lugnt sedan klockan 03 jemenitisk tid i al-Hudayda, uppger en militärkälla, lojal med regeringen, för AFP.

Krisen i Jemen

Även invånare i staden säger att det under morgonen inte pågått några strider mellan de saudiskt stödda regeringsstyrkorna och Huthirebellerna.

Tidiga skärmytslingar

Samtidigt finns uppgifter om sporadiska strider tidigare på dygnet – i princip omedelbart efter att det utlysta eldupphöret trädde i kraft, rapporterar The Times.

Martin Griffiths, FN:s särskilda Jemensändebud som var med om att förhandla fram eldupphöret, framhåller att striderna inte innebär att överenskommelsen har kollapsat. Griffiths uttrycker i stället optimism, vilket förvissa också är del av hans jobb.

– Det verkar pågå vissa sammandrabbningar. Jag tror att det var mellan klockan ett och två lokal tid vid frontlinjerna, säger han i en intervju med BBC:s Radio 4.

– Problemet verkar vara att stridande styrkor ännu inte har skiljts åt.

Viktig hamnstad

Båda sidor i konflikten kom i torsdags överens om ett FN-stött stöd i al-Hudayda som ett steg på vägen mot förtroendebyggande och en bredare vapenvila.

al-Hudayda ligger 14 mil väster om huvudstaden Sanaa och var Jemens fjärde största stad, tillika en viktig ekonomisk knutpunkt, när huthirebellerna tog över den sent i 2014.

Sedan dess har den varit föremål för intensiva strider, bland annat eftersom stadens hamn är en viktigt väg för transporter till Jemen. Det inte minst för den akuta nödhjälp stora delar av den jemenitiska befolkningen är beroende av.

Värsta humanitära katastrofen

  • Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.
  • Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.
  • Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.
  • I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet