Experten: Angeläget att förändra lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna till den treåriga flicka som hittades död i Norrköping har häktats på sannolika skäl misstänkta för att ha vållat hennes död.

Innan sin död hade hon flyttats från ett fosterhem till mamman trots att socialtjänsten inte ansåg att föräldrarna var lämpliga att ta hand om sitt barn. Nu tycker Pernilla Leviner, professor på Barnrättscentrum vid Stockholms Universitet, att lagstiftningen behöver ses över.

– I grunden så handlar det om att balansera återförening med trygghet och stabilitet för barnet. Men vår lagstiftning prioriterar faktiskt återförening i ganska hög grad, det trycker jag är ganska problematiskt, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Återförening, alltså att barnet ska flytta hem till sina föräldrar, är det viktigare än att vara säker på att barnet mår bra?

Treåriga Esmeraldas död

– Så som lagstiftningen är utformad idag så kan man säga att det prioriteras. Men det finns också förslag på, och det har diskuterats, att man skulle förändra det här. Det tycker jag är angeläget att göra. Det finns ett liggande förslag om att kunna väga in barns behov av trygghet och stabilitet på ett tydligare sätt. Det vore ju önskvärt om man gör det nu.

Du tycker alltså att lagen behöver ändras?

– Jag tycker absolut att man behöver överväga att göra det. Det visar det här fallet och andra fall tydligt, säger Pernilla Leviner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet