Experten: Det ska du tänka på när du köper fritidsbåt

Publicerad

Även i år är intresset för fritidsbåtar stort. Både segel- och motorbåtar säljs rekordsnabbt på andrahandsmarkanden – samtidigt som priserna har stigit kraftigt, visar siffror från köp- och säljsajten Blocket. Men det finns en rad saker att tänka på för den som går i köptankar. Här är expertens råd.

Pandemin eldade på begagnatmarkanden för fritidsbåtar förra året. Och trenden ser ut att hålla i sig även i år.

Statistik från köp- och säljsajten Blocket visar att andelen motorbåtar som säljs inom vecka har ökat från 44 procent i april 2020 till 71 procent under samma period i år.

Samtidigt har medianpriset stigit från 54000 kronor förra i april förra året till 68000 kronor i år.

”Börjar tidigare på året i år”

Detsamma gäller segelbåtar, där andelen som säljs inom en vecka uppgick till 57 procent i april i år jämfört med 35 procent samma månad förra året. Även för segelbåtar har medianpriset stigit, från 40000 under 2020 till 50000 i år, enligt Blockets sammanställning.

– Vi kan se att intresset börjar tidigare på året i år. Vi såg redan förra våren att det var många som började söka efter båt när man började planera för en semester på hemmaplan. Men i år har det ökat ännu mer. Nu ser vi att både priserna har ökat och att de säljs snabbare, säger Matilda Adelborg, presskommunikatör på Blocket.

Nybörjarvänliga båtar populära

Enligt Matilda Adelborg är intresset fortsatt stort bland förstagångsköpare.

– Vi ser att det söks väldigt mycket på nybörjarvänliga båtar. Så en tanke kan vara att det är väldigt många nya som tillkommer, säger hon.

Men det finns också många fallgropar, enligt Fredrik Selrot, vägledare på Konsumentverkets upplysningstjänst.

Han råder därför den som funderar på att köpa båt att ”skynda långsamt”.

– Jag skulle vilja säga att man ska ta det lugnt. När man köper en båt är det en stor affär man gör. Så jag skulle säg att man inledande tar det lugnt, skyndar långsamt, gör bra med research innan köpet och tänker också efter: Vad är det jag ger mig in på? Har jag båtplats? Har jag ekonomin att kunna ha båten? Hur funkar det med vinterförvaring, reparationer och uppläggning?

Det är också stora skillnader som konsument mellan att köpa båt privat och från ett företag, betonar han.

– Köp inte första bästa båt du tycker om. Ta din tid och kolla över marknaden att den båt du ska köpa verkligen är den du ska köpa.

I klippet ovan ger Fredrik Selrot tips på vad du som båtköpare ska tänka på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.