”Det påverkar naturligtvis fågel- och djurlivet”, säger Gun Öhman Mattsson, om det växande båtintresset under pandemin. Foto: SVT

Växande båtintresse under pandemin påfrestar miljön

Uppdaterad
Publicerad

Coronatrenden med ett växande båtintresse frestar på miljön. Ökade utsläpp och mer buller stör naturen i skärgården.

– Det påverkar fågel- och djurlivet, säger båtägaren Gun Öhman Mattsson.

I coronans tid är det fler som väljer att skaffa båt.

– Intresset har ökat i och med pandemin. Många vill ägna sig åt friluftsliv, säger Leif Magnusson, som är hamnchef på Stärnö Vindhamns Båtklubb i Karlshamn.

Påverkar miljön

Det innebär ökat tryck på skärgårdens natur och miljö.

– Nya båtägare kanske inte vet reglerna riktigt. Det är många områden som är fredade och är fågelskyddsområden, säger Leif Magnusson.

Sker framsteg

Även om det växande intresset för båtliv leder till ökade utsläpp och mer buller ser klubben samtidigt att det sker framsteg när det gäller båtägares miljömedvetenhet.

– Det finns en attitydförändring hos båtägare om båtbottenfärger. Har man en hård bottenfärg utan gift så kan man tvätta botten. Elmotorerna ökar också, säger Gun Öhman Mattsson, som är vice ordförande för Stärnö Vindhamns Båtklubb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.