Experten sågar partiernas klimatpolitik: ”Bostäder kommer inte kunna försäkras”

Publicerad

Partierna fokuserar på utsläpp av växthusgaser – men de är helt fel ute. Det menar klimatanpassningsexperten Staffan Moberg som nu riktar skarp kritik mot politikernas brist på insikt i klimatfrågan.

– Det är katastrof, säger han.

I SVT:s kartläggning nämner en del partier klimatanpassning och att det behövs samverkan inom området. Det handlar om att minska sårbarheten för samhället vid klimatrelaterade händelser, som till exempel att skydda bostäder och infrastruktur vid extremväder.

När bostäder och vägar förstörs av klimatförändringar genererar det ännu fler utsläpp. I stället måste vi anpassa oss efter utmaningarna som samhället står inför. Det menar Staffan Moberg, klimatanpassningsexpert på branschorganisationen Svensk försäkring.

Kusten och klimatet

Han hoppas att temat förs upp i partiprogrammen inför valet i höst.

– Vi kan inte vänta. Vi måste börja nu, säger Moberg.

SÅ GJORDE VI ENKÄTEN

SVT Nyheters enkät skickades ut till riksdagspartiernas klimatpolitiska talespersoner. Samtliga åtta partier svarade.

Enkäten behandlade bland annat Sveriges framtida klimatanpassningsarbete, samverkan mellan fastighetsägare, kommun och stat samt prioriteringar för ett statligt klimatanpassningsbidrag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet