Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Staffan Moberg, jurist och expert på klimatskador hos Svensk försäkring, kommer det inte gå att försäkra fastigheter inom vissa områden på grund av klimatförändringarna. Foto: SVT/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Svensk försäkring vill ha nationell strategi för att tackla klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Många byggnader kommer stå under vatten i framtiden och inte kunna försäkras, det hävdar branschorganisationen Svensk försäkring. Därför vill de nu att regeringen pekar ut ett departement som får ansvaret för Sveriges klimatanpassning.

Försäkringsbranschen ser redan i dag effekterna av klimatförändringarna i form av fler försäkringsskador orsakade av extrema väderhändelser.

När skadorna inträffar gång på gång och inte längre är oförutsedda kommer det inte gå att erbjuda en försäkring i vissa områden, hävdar Svensk försäkring.

Nationell strategi för kustbyggen

I en debattartikel i Göteborgs-Posten i dag skriver de att regeringen behöver peka ut ett departement som får ansvaret för klimatanpassningen. Utöver en nationell strategi för kustnära bebyggelse vill man att kommunerna ska planera mer aktivt för ökade havsvattennivåer och vidta åtgärder.

– Annars kommer vi sitta där med Svarte Petter, säger Staffan Moberg, jurist och expert på klimatskador hos Svensk försäkring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet