Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Byggkostnaderna skenar – ökat 12 procent på ett år.

Experten: ”Dubbelsmäll väntar bostadsbyggandet”

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggnationen av flerbostadshus- och småhus minskar i år och även nästa år, enligt en ny prognos från Byggföretagen. 2021 byggstartades 68 100 bostäder. Nästa år förväntas bara 45 100 bostäder påbörjas.

Anledningarna till inbromsningen av bostadsbyggandet är flera. Materialkostnaderna har enligt SCB ökat med 12,2 procent i april jämfört med förra året. Samtidigt har energi och frakt blivit dyrare. Efterfrågan minskar också i takt med höjda räntor, stigande inflation och hushållens minskade köpkraft.

Fredrik Isaksson är chefekonom på branschorganisationen Byggföretagen:

– Just nu är det väldigt osäkert kring vad priserna på olika material kommer att vara. Kan vi säkerställa leveranser? Den stora farhågan är att mycket kommer att skjutas på framtiden.

Flera orosmoln

I Byggföretagens konjunkturprognos oroas man av både cementkris, material och svagare hushållsekonomier. År 2021 påbörjades 68 100 bostäder. I år förväntas 56 700 att påbörjas och prognosen för nästa år är 45 100. En minskning med 34 procent jämfört med 2021.

– Vi behöver kunder och vi ser en risk för minskande beställningar på bostadsrätter men även på hyresrätter, säger Fredrik Isaksson.

Kan leda till force majeure-situation

På den statliga bolånebanken SBAB ser man samma oroande trend.

– Vi har sett hur producenter av småhus har höjt sina priser det senaste året. För flerbostadshus är det svårare eftersom man sitter fast i långa kontrakt mellan beställare och entreprenör och här kan vi nog se en force majeure-situation där det blir en förhandling kring hur man ska dela på kostnaderna i de fall man inte kan höja priset för konsument, säger chefekonomen Robert Boije på SBAB till SVT Nyheter.

En force majeure-sitution vid en upphandling betyder att leverantören inte kan fullfölja sina åtaganden helt eller delvis, på grund av en oförutsägbar händelse som ingen part har kontroll över. 

Risk för dubbelsmäll mot bostadsbyggandet

Förutom ökade materialpriser, transporter, drivmedel och el så syns en ökad inflation, vilket ger svagare hushållsekonomier. Läget blir än mer dystert när räntorna förväntas stiga.

– Går räntorna upp samtidigt som kostnadsökningarna ligger kvar, så kan man prata om en dubbelsmäll mot bostadsbyggandet. Då är det sannolikt att vi kommer att få se en kraftig minskning i antalet påbörjade nya bostäder framöver, säger Robert Boije.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.