Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör debatten om koranbränningen. Foto: SVT

Experten: ”Fel av polisen att stoppa koranbränningen”

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av polisen att neka tillstånd för koranbränningen utanför Iraks ambassad. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Före detta försvarsministern Mikael Odenberg (M) menar att koranbränning skulle kunna falla under förargelseväckande beteende.

Polisen har inget lagstöd för att man nekade en koranbränning utanför Iraks ambassad i måndags enligt journalisten och yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som menar att polisen inte kan hänvisa till att koranbränningen skulle kunna innebära ett ökat terrorhot mot Sverige.

– Man kan endast neka tillstånd med hänvisning till att det kan bli oroligt vid just den platsen och tidpunkten där manifestationen sker. Beslutet kan inte motiveras med ett ökat terrorhot mot Sverige, säger han i Aktuellt.

Den före detta moderata försvarsministern Mikael Odenberg menar dock att en koranbränning utanför en ambassad skulle kunna likställas med förargelseväckande beteende.

– Klart man måste kunna kritisera en religion men att bränna en koran utanför en moske eller en tora utanför synagogan  är inte religionskritik. Det borde falla in under förargelseväckande beteende, säger han.

Se mer av debatten i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.