Polisen säger nej till ytterligare en koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen nekar tillstånd för ny koranbränning vid Turkiets ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Stockholm nekar tillstånd för en koranbränning utanför turkiska ambassaden, uppger myndigheten för SVT Nyheter.

Polisen har haft en dialog med Säpo och gör bedömningen att den allmänna ordningen och säkerheten inte kan garanteras om demonstrationen skulle genomföras.

– Vi har naturligtvis haft en dialog med Säpo innan vi fattade det här beslutet, säger Ola Österling, pressekreterare vid Stockholmspolisen.

Skulle ha skett på torsdagen

Personen som ansökte ville genomföra demonstrationen klockan 12 på torsdagen.

Tidigare under onsdagen meddelade Säpo att man sett en ökning av antalet attentatshot mot Sverige med anledning av en tidigare koranbränning utanför Turkiets ambassad.

Polisen uppger att beslutet att neka tillstånd den här gången tas utifrån den förändrade hotbilden. De menar att en sammankomst bedöms kunna orsaka allvarliga störningar av den nationella säkerheten.

”Rätt bedömning”

Under tisdagen kritiserade förre utrikesministern Carl Bildt Stockholmspolisen och menade att de inte borde ha gett tillstånd den gången heller med hänvisning till Sveriges säkerhetsintressen. Pressekreteraren Ola Österling vid Stockholmspolisen säger att det var en annan situation då.

– Vi är av uppfattningen att vi gjorde rätt bedömning när vi gav Paludan tillstånd och vi gjorde rätt bedömning i dag. Vi ska ta hänsyn till läget vid de båda tillfällena, och det har förändrats, säger han.

Polisen uppger att det inte är Rasmus Paludan som sökt tillstånd den här gången utan säger att det är en ”privatperson som företräder en kulturförening”. Vi har pratat med kulturföreningens ordförande som säger att skälet till ansökan var att stoppa den svenska Nato-processen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.