Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Hallström, chef för kontraterrorism och författningsskydd på Säkerhetspolisen, pratar om det ökade säkerhetshotet mot Sverige. Foto: SVT

Säpo: Hot om attentat mot Sverige ökar

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot mot Sverige i underrättelseflödet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Orsaken uppges bland annat vara koranbränningen utanför Turkiets ambassad.

– Vi lever i en otroligt polariserad värld där en liten gnista kan få stora konsekvenser, säger Fredrik Hallström, chef för kontraterror på Säpo till SVT Nyheter.

Säpo konstaterar att säkerhetsläget försämrats på grund av händelsen. Sverige står nu i större utsträckning än tidigare i fokus för våldsbejakande islamister globalt.

Ytterligare en anledning uppges vara den internationella ryktesspridningen kring den svenska socialtjänsten, i kombination med ett överlag spänt säkerhetsläge i och med kriget i Ukraina.

Säpos Fredrik Hallström vill inte i detalj gå in på hur hoten mot Sverige formuleras.

– Jag kan inte gå in hotens karaktär. När det avser hoten så är det främst den våldsjbejakande islamistiska miljön som riktar sig mot oss, säger han.

Kan omvärdera terrorhotet

Terrorhotnivån har dock inte förändrats och ligger fortsatt på en förhöjd nivå.

– Den har legat på en förhöjd nivå under en längre tid. Inom ramen för bedömningen ingår en risk för attentat, säger Fredrik Hallström.

Om attentatshoten mot Sverige skulle öka och säkerhetsläget inte förändras på sikt så kan bedömningen kring terrorhot omvärderas, enligt honom.

– Det bedöms löpande kopplat till det underrättelseflöde som vi hanterar på Säpo.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre händelser som har väckt ilska i Turkiet. Foto: SVT/Rojavakommittérna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.