Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mikael Tofvesson, operativ chef på myndigheten för psykologiskt försvar, förklarar den senaste tidens hotkampanj mot svenska myndigheter. Foto: TT/Storyblocks

Hotkampanj mot svenska myndigheter – islamister uppmanar till terrordåd

Uppdaterad
Publicerad

Våldsbejakande islamistiska organisationer sprider falsk information om att svenska myndigheter och kommuner kidnappar barn. Kampanjen på nätet är omfattande och i kommentarsfälten finns hot om våld och terrordåd.

– Det rör sig om kanaler med upp till 17 miljoner följare, spridningen är potentiellt större än den svenska befolkningen, säger Mikael Tofvesson, operativchef på myndigheten för psykologiskt försvar.

Kampanjen som inleddes på Twitter i slutet av december sprids i arabisktalande kanaler med miljontals följare. Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar är kampanjen taktikanpassad och man använder information som ett maktmedel för att vilseleda.

– Man förminskar och förvägrar Sverige att ge en korrekt bild av händelsen med avsikten att uppnå en negativ effekt på Sverige.

Drabbar hela Sverige

Både kommuner och socialtjänst har blivit angripna av konton kopplade till våldsbejakande islamistiska organisationer som påstår att svenska myndigheter har kidnappat muslimska barn från deras föräldrar. Något som Doku och P4 Örebro tidigare rapporterat om.

Kommuner och myndigheter i hela Sverige har blivit informerade om att kampanjen pågår. Myndigheten för psykologiskt försvar har också börjat arbeta tillsammans med vissa myndigheter för att bemöta kampanjen, men exakt hur det arbetet går till vill inte myndigheten gå in på.

Myndigheten för psykologiskt försvar kan se att de som ligger bakom kampanjen anpassar sig efter hur myndigheterna agerar. Svenska institutet valde att gå ut och bemöta spridningen av den falska informationen i arabisktalande medier. Då kom det en kraftig och koordinerad reaktion. menar Mikael Tofvesson.

Vid samma tid blev hoten också grövre.

– Då dök det upp hot om våld och hot om terrorattentat.

Falska filmer

Kärnan i kampanjen är falska filmer på gråtande barn som berättar att de blivit kidnappade från sina föräldrar av svenska myndigheter. Man har enligt Mikael Tofvesson tagit ett antal olika fall där socialtjänsten gjort omhändertaganden av barn enligt lagen om vård av unga (LVU) eller där polisen har tvingats göra ett ingripanden i familjer. Sedan har man lagt på en egen falsk analys av situationen.

Kampanjen har tilltagit i styrka den senaste veckan.

Finns det en potentiell koppling till omhändertagandet av IS-kvinnornas barn?

– Det kan vi inte spekulera i. Men vi kan konstatera att det är ytterligare en faktor. Det finns olika aktörer som hakade på kampanjen när den växte, varav några uttryckt stöd för IS och antidemokratiska islamistiska rörelser. Det är inte orimligt att anta att några av de har vägt in den frågan i det här, säger Mikael Tofvesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.