Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå är nöjd med årets fredspristagare. Foto: SVT

Experten: ”Precis så här man ska använda Nobelpriset”

Uppdaterad
Publicerad

Inte helt oväntat gick årets fredspris till en person och två organisationer som verkat för att främja människorätt och demokrati.

– Det visar på vikten av att arbeta tillsammans i rörelser underifrån för att sätta tryck på repressiva regimer, säger Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds.

Årets fredspris tilldelas belarusiska Ales Bjaljatski, grundare av organisationen Viasna, den ryska organisationen Memorial och ukrainska Center for Civil Liberties.

Att kriget i Ukraina skulle spela in i valet av årets pristagare spekulerades det om redan innan. Att valet föll på just dessa aktörer var ett fint sätt att förhålla sig till det pågående kriget, enligt Isak Svensson, professor freds- och konfliktforskning.

– Att lyfta civilsamhällets roll, att lyfta arbetet för demokratiska institutioner, att dokumentera människorättsöverträdelser i Ukraina till exempel, jag tycker det var ett väldigt bra val, säger han.

Kerstin Bergeå, ordförande i Svenska Freds ropade högt när hon fick höra tillkännagivandet. Hon tycker att det var ett bra val av Nobelkommitén att premiera civilsamhället och lyfta människor som organiserar sig.

– Det är precis så här man ska använda Nobelpriset, tycker jag.

Pristagaren utses av den norska Nobelpriskommittén, vars ledamöter utses av Stortinget i Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.