Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordskred i Surte 1950 och på Hisingen 1977 orsakade stor förödelse.

Experten: Kvicklera även i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det stora jordskredet i Ask i Norge beror på kvicklera och är ett av de största jordskred som inträffat i modern tid i Norge. Kvicklera finns även i Sverige.

– Den här leran finns framför allt i Västsverige och i områden runt Vänern. Det är störst risk att man stöter på det där, säger Stefan Turesson vid expertmyndigheten SGI.

Statens geotekniska institut (SGI) arbetar med att förebygga jordskred, ras och stranderosion. 

Enligt de experter SVT talat med har det norska skredet skett i lera. Det kan ske i alla områden som stått under vatten när inlandsisen smälte för cirka tio tusen år sedan, berättar geotekniker Stefan Turesson. 

– Det är typiskt att lera finns i kustområden och i ett bälte genom Götaland och Svealand i Sverige. 

Det är områden som ligger under den så kallade Högsta kustlinjen, som är den högsta nivå som vattnet hade under eller efter den senaste istiden 

– Det är det man i folkmun kallar gammal sjöbotten, säger Turesson. 

Risk för skred 

Det som var speciellt med leran i Norge är att den har egenskapen som kallas för kvicklera och att den är avsatt i salt havsmiljö. 

– I Sverige finns den här marina leran framför allt i Västsverige och i områden runt Vänern. Det är störst risk att man stöter på det där. 

Är det samma rasrisk som i Norge? 

– Det är svårt att jämföra. Men just Göta Älv, Säveån i Västergötland och Norsälven i Värmland har SGI kartlagt skredrisker. 

Geotekniker Turesson berättar att det senaste jordskredet i lera i Sverige inträffade i november 2019 i Lökeberg mellan Marstrand och Kungälv. 

– Det finns ett antal områden som vi kartlägger och jobbar med, där det inträffat skred. Det kan hända igen i intilliggande områden, säger han. 

1918 Getå, Bråviken, minst 41 personer omkom
1950 Surte, Göta älv, 1 person omkom
1957 Göta, Göta älv, 3 personer omkom
1977 Tuve, Hisingen, 9 personer omkom
1997 Vagnhärad, Södermanland
2006 Småröd, Bohuslän

Källa: SGU

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer