Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norske TV2:s reporter direkt från Norge dagen efter jordskredet. Foto: SVT/TT

Tio saknas fortfarande – för farligt att söka till fots

Uppdaterad
Publicerad

Räddningsarbetet efter jordskredet i Gjerdrum i Norge fortsatte med full styrka under natten. Tio personer saknas fortfarande, däribland en familj med barn. Sökarbetet försvåras av att marken fortfarande rör på sig.

– Det är helt uteslutet att sätta in manskap till fots i området i nuläget, säger insatsledaren Dag Andre Sylju till VG.

Det var vid 04-tiden under onsdagsmorgonen som det första larmet kom in om jordskredet i centala Ask i Gjerdrums kommun, som ligger cirka två mil norr om Oslo. Hus och bilar drogs med i raset och under onsdagen evakuerades 900 personer som bor i anslutning till platsen.

Tidigt på torsdagsmorgonen, över ett dygn efter att de första larmen om jordskreden kom in, saknas fortfarande tio personer som bor i området men som inte har kunnat lokaliseras.

Bland de saknade finns en familj med en man, en gravid kvinna och en 2,5 år gammal flicka, rapporterar norska TV2.

Fokuserar på att hitta överlevande

Sökandet efter de saknade personerna har pågått under hela natten mot nyårsafton, med fokus på att hitta överlevande i rasmassorna. Polisen har bland annat tagit hjälp av värmekameror, drönare och sökhund, men hittills utan resultat.

Det är fortfarande för farligt att genomföra sökinsatser till fots i det drabbade området. Detta då marken fortfarande är i rörelse.

– Det har varit väldigt krävande i natt, både på grund av både ljus- och väderförhållanden, säger insatsledare Dag Andre Sylju till VG under morgonen, som dock understryker att man inte gett upp hoppet om att hitta de saknade i livet.

– Vi hoppas kunna hitta värmesignaturer, men det är svårt eftersom det ligger byggnadsmaterial strött över ett stort område.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte utesluta att det finns personer kvar i området”

Svensk räddningstjänst på plats

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB har tagit emot en formell förfrågan från Norge om bistånd i räddningsarbetet. Nu har en enhet från räddningstjänsten i Storgöteborg skickats till platsen.

– Det är åtta personer, specialtränad personal för att genomföra räddningsarbeten på platser som den här, säger Roger Pettersen, insatsledare vid polisen i Gjerdrum.

– Vi får god hjälp från våra nordiska vänner. Vi är väldigt tacksamma för det.

Hund räddad

Norska medier har under onsdagen rapporterat om att en familj tvingats lämna kvar dalmatinern Zajka i raszonen, då den inte fick följa med i helikoptern då familjen räddades.

En ljusglimt från nattens sökande är att hunden har hittats och räddats.

– Hunden hittades med hjälp av en drönare och mår bra. Den har blivit omhändertagen av en vän till familjen, säger Karianne Knudsen till NRK.

Totalt har nio byggnader med 31 bostäder, sex garage och fem garageplatser dragits med i raset, sade Karianne Knudsen vid polisen till VG vid 02.30-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer