Foto: TT

Experten: Lösenord på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner svenska konton och lösenord är på vift på nätet. Men varför använder vi fortfarande lösenord om de är så lätta att hacka?

-Det är föråldrat och andra system kommer bli vanligare, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist.

SVT Dold har med hjälp av en före detta hacker hittat cirka tio miljoner svenska konton och lösenord, som läckt ut på nätet. Uppgifterna kommer från bland annat Linkedin, Dropbox och Yahoo och kan användas av hackare för att få åtkomst till andra konton.

SVT Dold – läckta lösenord

Organiserad brottslighet

Många använder samma lösenord till exempel till sina e-post- och Facebook-konton och det är när hackare tar sig in där som det blir riktigt farligt. Verksamheten rör sig oftast om ren organiserad brottslighet, säger Per Hellqvist, som är säkerhetsexpert på konsultbolaget Knowit Secure.

– Epost-adresser är hårdvaluta. Man köper och säljer den här typen av information i bulk och din information blir deras pengar, säger han till TT.

Men varför använder vi fortfarande system som är så sårbara? Enligt Hellqvist beror det på att användarvänlighet fick gå före säkerhet i internets barndom.

– Man trodde inte att det fanns några elakingar i världen och att man bara skulle använda tekniken till att skicka e-post till varandra. Vi lever kvar i det i dag. Tanken är ju bra, men ju mer komplex världen blir ju svårare har vi som människor att utvecklas i samma takt, säger Hellqvist och tillägger:

– Lösenord är bra, men inte i sig själv. Det är fortfarande vi människor som hittar på dem.

Kommer att fasas ut

I framtiden kommer lösenorden att fasas ut eller kompletteras med ytterligare säkerhet, tror Hellqvist. Det vanligaste blir att säkerheten sköts i flera steg, med till exempel både lösenord och en koddosa, som till exempel bankerna använder. Ju fler kombinationer av system ju säkrare blir det.

Dessutom är tekniken på väg framåt med nya sätt att identifiera oss, till exempel genom att avläsa våra unika fingeravtryck och ögon.

– En ögonscanner är ju lite jobbig att ha med sig i fickan, men fingeravtrycksavläsare, som finns i moderna telefoner, kommer bli allt vanligare. Vi har till exempel svenska Fingerprint Cards, som jobbar med att få in dem i betalkort. Det blir nästa steg. säger Per Hellqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Dold – läckta lösenord

Mer i ämnet