Fler väntas läggas in på sjukhus efter ny omikronvariant

Uppdaterad
Publicerad

I en ny prognos som Folkhälsomyndigheten tagit fram förväntas en ny smittotopp nås i mitten på maj. Orsaken till det är bland annat de lättade restriktionerna.

– Sen har vi även en ny undervariant av omikron som heter BA.2 och den är ytterligare mer smittsam än de tidigare varianterna, säger Niklas Arnberg, professor i virologi.

I maj tror Folkhälsomyndigheten att fler kommer att behöva läggas in på sjukhus med covid-19. I dagsläget läggs drygt 25 covidsjuka in på sjukhus varje dag, men enligt nya beräkningar från FHM kommer siffran att öka till det dubbla i mitten av maj.

Just nu är det varianten BA.2 som dominerar i Sverige. Som många andra varianter så är BA.2 också mer smittsam.

– De vacciner vi har ger inte lika bra skydd mot infektion som de gjorde med tidigare varianter. Däremot ger de ett bra skydd mot svår sjukdom och död, säger Arnberg.

Inga restriktioner

Men att några restriktioner skulle kunna införas innan och under sommaren är inget man behöver oroa sig för menar både Folkhälsomyndigheten och Arnberg.

– Det viktigaste är att man tar de vaccinationsdoserna som rekommenderas för att ha ett skydd mot allmänfarlig sjukdom. Men vi ser inte att det behövs några samhällsåtgärder i stort, säger Sara Byfors,

Hör experten om varför vi kan få en ny smittovåg så nära in på sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.