”Utrikesminister Mike Pompeos senaste drag, att visa den här videon och peka ut Iran, är en klar upptrappning. Han vill dra det här till sin spets, vilket är väldigt oroväckande”, säger Rouzbeh Parsi. Foto: ISNA/AFP/TT OCH Utrikespolitiska institutet

Experten om attackerna i Omanbukten

Uppdaterad
Publicerad
Vem som ligger bakom attackerna mot tankerfartyg i Omanbukten är mindre intressant. Det intressanta är vem som vinner kampen om narrativet – och hur det påverkar konflikten mellan USA och Iran. Det anser Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

Men gårdagens incident är bara en del av ett större mönster. Så vad är det som händer egentligen? För att svara på den frågan måste vi backa bandet till den 20 januari 2017, dagen då Donald Trump svors in som ny president i USA.

Sedan dess har ett av målen för Trump-administrationen varit att reversera sin företrädare Barack Obamas politik gentemot Iran, menar Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet.

– Detta har man gjort genom att sakta men säkert underminera kärnvapenavtalet med Iran. Efter att USA drog sig ur avtalet (i maj förra året, reds anm.) har man systematiskt försökt få alla andra som inte drog sig ur avtalet att sluta handla med Iran, säger han.

Taktiken kallas ”maximum pressure” och går i korthet ut på att pressa Iran så hårt att man kommer tillbaka till förhandlingsbordet och är redo att acceptera villkor som är är mer fördelaktiga för USA.

USA påhejade av Israel och Saudiarabien

Kruxet är att kärnvapenavtalet inte är ett bilateralt avtal – det är också undertecknat av samtliga permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland och EU.

Därav de nya sanktionerna mot Iran, som den amerikanska regeringen infört. Det är något som satt hård press på den iranska ekonomin som börjat gå på knä. USA har också trappat upp retoriken, som går ut på att Iran ägnar sig åt negativ verksamhet i regionen.

– Där är man påhejade av Israel och Saudiarabien. Det här har lett till en situation, framför allt under våren, där amerikanerna försöker sabotera möjligheten att upprätthålla avtalet, säger Rouzbeh Parsi.

USA:s militär har släppt bilder som påstås visa en ”trolig” mina som har fastnat på Kokuka Corageous. USA står på Saudiarabiens sida i inbördeskriget i Jemen och hävdar att Iran ligger bakom attackerna på tankfartygen. Foto: U.S. Central Command

Enligt Rouzbeh Parsi tolkar många fartygsincidenterna, framför allt den som hände för en månad sedan, som en signal till USA: ”Vi kan göra sådant här, vi vill inte göra det men vi kommer att göra det om ni fortsätter att mucka bråk”.

– Jag är dock lite mer skeptisk till att gårdagens incident är en del av den här taktiken som går ut på att Iran fortsätter höja temperaturen. En av båtarna som blev attackerad är en japansk tanker och det skedde mer eller mindre samtidigt som Japans premiärminister satt i samtal med Irans högste ledare.

Uppgifter till SVT Nyheters team på plats pekar även ut jemenitiska huthirebeller som skyldiga till attackerna. Huthirebellerna stöttas av Iran medan deras motståndare, regeringen i Jemen, stöttas av Saudiarabien och dess allierade, bland dem USA. Foto: U.S. Central Command

”Kan hamna i en mycket farlig situation”

Men vem som faktiskt utförde attackerna spelar mindre roll. Detta då amerikanerna redan har bestämt sig för att incidenten är ett bra sätt för att klämma åt Iran och få resten av världen på sin sida, enligt Rouzbeh Parsi.

Och det är framför allt Europa som USA vill få över på sin sida.

– Då är avtalet mer eller mindre förlorat och då kommer vi hamna i en mycket, mycket farlig situation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer