Hanif Azizi, föreläsare och områdespolis i Rinkeby/Tensta. Foto: Abed Alqaisi

Experten om barnfamiljen som gick med i IS: ”Jag saknar ord”

Uppdaterad
Publicerad

De unika filmer som SVT Nyheter har kommit över ger en inblick i hur barnfamiljer – tillika IS-anhängare – lever i krigets Syrien chockar experterna.

– Ska de här barnen gå i förskola med vanliga barn eller finns det någon säkerhetsrisk?, säger Hanif Azizi, polis i Rinkeby och föreläsare om extremism.

Det unika filmmaterialet som SVT Nyheter kunde publicera under måndagen visar vardagen för barnfamiljer som gått med i IS och som levt i Syrien.

På filmerna syns både små barn och vapen. Alla pratar svenska.

”Vad ska vi göra med barnen?”

När Hanif Azizi var 19 år gammal var han nära att ansluta till sig till en tidigare terrorstämplad grupp i Irak. Planen stoppades och i dag arbetar han som polis i Rinkeby samt föreläser om extremism.

Han tycker att filmerna väcker viktiga frågor.

– Vissa scener är väldigt otäcka, framför allt när barnen är med. Att de skjuter när barnen är med... jag vet inte vad jag ska säga. Vad är det för världsbild man har och vad har man med sig hem till Sverige? Frågan är vad vi ska göra med de här barnen. Ska de gå i förskola med vanliga barn eller finns det någon säkerhetsrisk, säger Hanif Aziz.

”Jag saknar ord”

Yassin Ekdahl är psykolog och arbetar förebyggande mot extremism:

– Det är fruktansvärt, jag saknar ord, säger han.

Yassin Ekdahl är övertygad om att barnen påverkas.

– De tror att det här är det rätta och normala, det är det som är det fruktansvärda. Man ska komma ihåg att det här är mitt i ett slagfält och barn har svårt att skilja på sant och falskt. Det är föräldrarnas uppgift.

Se reaktionerna på filmen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.