Experten: ”Inövad propaganda och i många fall rena lögner”

Uppdaterad
Publicerad

När Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, ställer upp i SVT:s intervjuprogram 30 minuter skrattar han åt frågan om hur han ställer sig till kraven på att han ska utvisas och säger att svenska företag sprider lögner om tvångsarbete i Xinjiang. 

– Det kinesiska ambassadörer säger i den här typen av intervjuer är inövad propaganda som bestämts på förhand och i många fall är det rena lögner, säger Oscar Almén, forskare med fokus på Kina. 

Kinesiska ambassadörers närvaro i medier riktar sig ofta mer mot den kinesiska publiken än till den internationella. Det menar Oscar Almén, forskare med fokus på Kina vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Intervjun med Gui Congyou i SVT:s 30 minuter är inget undantag. 

– Jag tror det huvudsakliga syftet för honom, och för kommunistpartiet, är att visa delar av intervjun i Kina för att visa att ambassadörer utomlands minsann inte viker ner sig mot västländer. Det här stärker nog bilden av att kommunistpartiet är bra för Kina och står upp för landet och då stärker man sin legitimitet. Det är det man är ute efter.

Kinesiska diplomater för ofta fram inövad propaganda i intervjuer, menar Oscar Almén, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut med fokus på Kina. Foto: FOI

”Vill plocka poäng på hemmaplan”

Just Gui Congyous medverkan i medier har ibland stuckit ut, inte minst på grund av uttalanden som uppfattats som hotfulla. SD och KD kräver att han ska utvisas efter hotfulla mejl till en Expressen-medarbetare och flera partier vill att Sverige agerar mot Kina. 

När han får frågan om utvisningskraven i 30 minuter skrattar han och säger “Jag är utsedd av Kinas regering och rättar mig efter deras direktiv”. 

– Ett syfte för just Gui Congyou att vara med i media mycket och att ha den konfrontativa stil han har är ju att plocka poäng på hemmaplan i Peking. Det är framförallt det han personligen drivs av skulle jag säga.

Svenskars attityd mot Kina sämre

Almén menar också att den aggressiva diplomatiska strategin inte syftar till att gynna relationerna mellan Kina och Sverige. 

– Man kan se i flera undersökningar att svenskars attityd till den kinesiska regeringen har blivit sämre och sämre. Han har knappast bidragit till att förbättra relationerna. Det verkar som att han inte ser som sitt uppdrag att de ska bli bättre, utan snarare att personifiera bilden av Kina som en stormakt som inte viker sig för småstater som Sverige. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.