Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns en väsentlig avskräckningsskillnad på sikt om både Sverige och Finland går med i Nato samtidigt, menar Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap. Foto: SVT

Experten om Stoltenbergs besked: Inga goda nyheter för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa på tisdagen att ”huvudsaken är inte att Finland och Sveriges Nato-ansökningar ratificeras tillsammans. Huvudfrågan är att de blir medlemmar så snart som möjlligt.”

– Det är inga goda nyheter för Sverige, säger Magnus Christiansson vid Försvarshögskolan i SVT:s Aktuellt.

Natochefens uttalande på tisdagen komplicerar situationen ytterligare för Sverige, menar Magnus Christiansson, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan.

– Det uppstår en mängd frågetecken på lång sikt om försvarsplanering. 

Natos avskräckningsförmåga

Det handlar också om att bilaterala säkerhetsgarantier mellan Sverige och enskilda Natoländer inte ger Sverige samma skydd som Natos artikel 5 – tanken om ömsesidigt försvar. Och ytterst handlar det om Natos avskräckningsförmåga, betonar Christiansson.

– Hela avskräckningsidén med artikel 5 bygger på eskalationsdominans – att man har sådana resurser att det är inte lönt att angripa Nato. Däri finns exempelvis kärnvapnen. Att svika en bilateral (överenskommelse) är något annat än att svika artikel 5. Det finns en väsentlig avskräcknings-skillnad på sikt.

Yle:s politikkommentator Magnus Swanljung säger att Natochefens uttalande på tisdagen inte överraskar i Finland.

– Stoltenbergs ordval speglas rätt väl av de ordval man använder allt mer i Finland. Man talar om att Finland och Sverige ska gå med i samförstånd. Man säger inte längre att det nödvändigtvis måste ske samtidigt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför gör riksdagsvalet i Finland 2 april att processen snabbas på. ”Det är elefanten i rummet”. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.