Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försvarsminister Pål Jonson (M) säger att Sverige har en nära dialog med Finland. Hör Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i klippet. Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ/SVT/Per Leandersson

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg: Finland kan gå före in i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Natos försvarsministrar möts i Bryssel, och frågan om Sveriges och Finlands ansökan är het i kulisserna. Samtidigt uppger källor för Iltalehti att det finns en ”ömsesidig överenskommelse” mellan länderna att inte blockera processen om det uppstår en situation där ett av länderna kan gå före.

För Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är det ingen huvudfråga om Sverige och Finland ratificeras samtidigt som Natomedlemmar.

– Det viktigaste är att båda blir fullvärdiga medlemmar i Nato så snart som möjligt, säger Jens Stoltenberg.

Enligt finska tidningen Iltalehti har Finland och Sverige en ”ömsesidig överenskommelse” om att inte sätta stopp för varandras Natoansökningar om det uppstår en situation där det ena landet kan gå före. Tidningen hänvisar till utrikes- och säkerhetspolitiska källor.

Det innebär i praktiken att Finland kan komma att blir medlemmar tidigare än Sverige, trots att länderna vid upprepade tillfällen gjort en gemensam sak av ansökan. Enligt tidningens uppgifter kan Finland komma att gå med i mars i år, medan det kan dröja för Sveriges del innan Turkiet säger ja. 

Turkiet blockerar

Inför Natos försvarsministermöte i Bryssel på tisdagsmorgonen fick Stoltenberg frågor om den hackande Natoprocessen.

– Jag är övertygad om att bägge länder blir fullvärdiga medlemmar och jag jobbar hårt för att få igenom ratificeringen så fort som möjligt, säger Stoltenberg.

Turkiet fortsätter att blockera ett svenskt Natogodkännande och landets president Recep Tayyip Erdogan har öppnat för att bara godkänna Finland.

Sveriges och Finlands statsministrar Ulf Kristersson och Sanna Marin försäkrade tidigare i februari att länderna ”gör resan tillsammans” och ”hand i hand”.

Försvarsministern: ”Nära dialog”

Uppgifter i finländska medier har samtidigt gjort gällande att Finland kan tänka sig att gå före in i Nato utan Sverige.

– Vi för en nära och bra dialog med Finland. De signaler som vi har fått inte minst från Sanna Marin är att viljan är att fortsätta gå hand i hand, säger försvarsminister Pål Jonson (M).

Att det skulle finnas en överenskommelse om att Finland kan gå före, om Sverige fortsatt blockeras, avvisar han.

– Det är inget jag känner igen. Det finns inte, säger Jonson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.