Enligt tidningen Iltalehtis källor ska Finland ha nått en överenskommelse med Turkiet redan före jul. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/TT

Medieuppgifter: Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige i fallet att Turkiet och eller Ungern enbart ratificerar den finska Natoansökan och inte den svenska. Det uppger källor för den finska tidningen Iltalehti. Men på måndagen genomfördes en protestaktion i Uleåborg mot Turkiet.

Tidningen hänvisar till källor inom finländsk utrikes- och inrikespolitik. Enligt källorna har saken diskuterats bland ledande politiker i Finland under den senaste veckan.

– Vi måste erkänna fakta: Vi är Rysslands gränsgranne. Sveriges geopolitiska läge är helt annorlunda jämfört med vårt, säger en källa till tidningen.

Sverige och Nato

Redan innan jul

Enligt tidningens källor ska Finland ha nått en överenskommelse med Turkiet redan före jul.

– Turkiet har inga problem med ett finländskt Natomedlemskap, säger en källa.

Källorna uppger att enbart partiet Vänsterförbundet motsätter sig ett finskt Natomedlemskap utan Sverige. Övriga partier ska, enligt källorna, vara beredda att fatta beslutet.

Demonstration med Erdogan-docka

Men på vissa håll pyr missnöjet. På måndagseftermiddagen anordnades en demonstration i Uleåborg, där deltagarna viftade med PKK-flaggor och en docka som föreställde Erdoğan skjutsades runt, rapporterar Iltalehti.

Demonstranterna krävde att PKK-grundaren Abdullah Öcalan, som suttit fängslad sedan 1999, ska friges.

Senast i förra veckan upprepade Finlands statsminister Sanna Marin, under sitt besök i Stockholm, att Finland avser att göra Natoresan tillsammans med Sverige.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT Nyheter har sökt UD för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet