Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Liselott Lindström går igenom hur de finska reaktionerna varit om de senaste händelserna kring Sveriges NATO-ansökan. Foto: SVT

Statsvetaren om Natoprocessen: Stor förståelse i Finland för Sveriges hållning

Uppdaterad
Publicerad

Finland har mer att vinna på att gå med i Nato gemensamt med Sverige än att charmas av Erdogans invit om en egen ansökan.

– Alla tunga namn i Finland har varit entydiga i att länderna bör söka tillsammans, säger statsvetaren Göran Djupsund till  SVT Nyheter.

Det var under söndagskvällen som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan antydde att ett Nato-medlemskap är möjligt för Finland – men eventuellt inte för Sverige. Utspelet har fått stor uppmärksamhet, men i Finland är reaktionerna svala. 

– Med en axelryckning har man noterat Erdogans uttalande. Det ligger uppenbart i Natos intresse att vi följs åt i processen, säger Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap vid Åbo Akademi, till SVT. 

Erdogans uttalande kan tolkas som ett svar på Finlands utrikesminister Pekka Haavistos antydan den 24 januari om att Finland kan gå vidare med sin Natoansökan utan Sverige. Kort efter uttalandet, liksom vid en presskonferens på måndagen, försäkrade Haavisto dock att huvudspåret fortfarande är ett gemensamt inträde. 

– Det man sett här i Finland är ett politiskt nedlugnande, man vill inte förhasta sig och skapa splittring mellan Finland och Sverige, säger SVT:s Finlandskorrespondent Liselott Lindström. 

Skillnad i andel kurder 

Enligt Göran Djupsund har Finland stor förståelse för Sveriges hållning gentemot Turkiet och betonar att det egentligen inte är så stor skillnad mellan de två nordiska ländernas politik. 

– Skillnaden är framförallt att Finland har mycket mindre andel av befolkningen med kopplingar till Turkiet och Kurdistan, säger han och tillägger: 

– Landet är inte utsatt för Erdogans aggressivitet på samma sätt som Sverige. Klart att Finland har flera kurdiska röster som är kritiska, men vi har inte samma diskussion om utlämningar av turkiska medborgare. 

Del av Erdogans valkampanj 

Göran Djupsund menar liksom flera andra bedömare att Erdogans uttalande troligtvis är en del av valkampanjen inför det turkiska presidentvalet i maj. 

– Om Erdogan vinner har han haft nytta av att vara tuff mot Sverige och Finland. Jag skulle inte bli förvånad om han vinner presidentvalet och sedan visar en annan sida mot länderna, säger han.

Hör SVT:s Finlandskorrespondent om Finlands reaktioner på Natoutspelet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet