Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad finländerna säger om den svensk-finska Natoprocessen. Foto: SVT

Ny undersökning: Finsk majoritet för att gå vidare utan Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av finländarna är redo att gå med i Nato – utan Sverige, det visar en mindre undersökning, som den finska dagstidningen Ilta-Sanomat har beställt av det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus.

Enligt undersökningen, som publiceras i den finska dagstidningen Ilta-Sanomat, vill en majoritet av finländarna inte att Finland väntar på Sverige för att få sitt Nato-medlemskap.

”Sveriges sak är inte vår”, säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen i en kommentar till resultatet.

53 procent av finländarna som svarat på enkäten anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får vara avhängigt av hur Sveriges tidsplan ser ut.

28 procent av de tillfrågade tycker att Finland borde gå med i Nato samtidigt som Sverige, medan 19 procent inte har någon åsikt i frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen som genomfördes via en internetpanel.

Erdogan signalerar godkännande av Finland

Turkiets president Reccep Tayyip Erdogan har under den senaste veckan signalerat att landet kan komma att ratificera enbart den finska Natoansökan. Men att Finland skulle ansluta till försvarsalliansen utan Sverige håller Tomas Ries, docent  i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, för osannolikt.

– Det är oerhört osannolikt att Finland skulle lämna Sverige i sticket, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Under torsdagen möts Sveriges och Finlands statsministrar, Ulf Kristersson och Sanna Marin, i Stockholm. Mötet väntas, utöver Sveriges ordförandeskap i EU och säkerhetsläget i omvärlden, till stor del handla om de nordiska ländernas Natoprocesser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.