Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto håller en pressträff tillsammans med sin svenske motsvarighet Tobias Billström. Foto: Antti Hämäläinen/Lehtikuva/AFP / Wiktor Nummelin/TT

Billström (M): Tydligt att Turkiet är mer positiv till Finland

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger att han har respekt för att Natomedlemskap är en nationell angelägenhet även om han hoppas på en snabb process in i Nato för både Sverige och Finland. Det uttryckte han efter ett möte med sin finska motsvarighet Pekka Haavisto.

I förra veckan var Finlands statsminister Sanna Marin i Sverige för att träffa Ulf Kristersson. Hon underströk då att Sverige och Finland går igenom Natoprocessen gemensamt. Den här veckan var det utrikesministrarnas tur att träffas. Tobias Billström är på besök i Helsingfors för samtal om aktuella utrikespolitiska frågor, som ländernas parallella Natoprocesser.

– Vi sökte tillsammans och det är vår intention att bli medlemmar så snart som möjligt, sade Tobias Billström efter mötet.

Sverige och Nato

Han fick frågan om han har förståelse för om Finland går före Sverige in i Nato.

– Turkiet visar tydligt att de ser mer positivt på den finska Natoansökan än den svenska. Turkiet fattar sina egna beslut och det måste man ta i beaktning. Även om det finns ett väldigt starkt intresse för att genomföra ansökningsprocessen gemensamt måste man också respektera att Natomedlemskap är en nationell angelägenhet i respektive land.

”Omöjligt att svara på”

Pekka Haavisto säger att han hoppas på en snabb ratificeringsprocess för båda länderna och svarade svävande på om Finland är redo att gå med i Nato utan Sverige.

– Frågan är nästintill omöjlig att svara på, det blir spekulationer. Målet är fortfarande att Sverige och Finland ska bli medlemmar i Nato.

Pressträffen ägde rum i samband med ett utrikespolitiskt forum på Hanaholmen utanför Helsingfors där Tobias Billström deltagit i två dagar.

Estland: Bäst om Sverige och Finland går in tillsammans

Även Estland hoppas på att Sveriges och Finlands Natoprocess kan fullgöras så snart som möjligt.

– Det skulle stärka hela alliansen. Sverige har Estlands fulla stöd, säger landets premiärminister Kaja Kallas på en pressträff med statsminister Ulf Kristersson (M), som är på besök i Estland.

Ulf Kristersson konstaterar på pressträffen att Estland var ett av de första länderna att godkänna Sveriges ansökan, och uttrycker sin uppskattning.

Kaja Kallas säger att det vore bäst för de baltiska länderna om Finland och Sverige träder in tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet