Tisdagen den 11 september 2001 kraschade två kapade passagerarflygplan in i tvillingtornen i World Trade Center i New York. Ytterligare ett passagerarplan fögs in i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Washington. Ett fjärde passagerarflygplan havererade på ett fält i Pennsylvania. Omkring 3 000 personer dödades i attackerna. Foto: AP/David Karp

Fem av de mest omskrivna konspirationsteorierna

Publicerad

SVT Nyheter bad författaren och statsvetaren Erik Åsard lista fem av de mest omskrivna konspirationsteorierna. Han har skrivit boken ”Konspirationsteorierna och verkligheten”. Här är hans lista.

Terrorattackerna 11:e september

Några av konspirationsteorierna rörande terrorattackerna i USA den 11:e september 2001 går ut på att den amerikanska regeringen och CIA stod bakom 9/11.

Andra konspirationsteorier menar att de amerikanska myndigheterna kände till attackerna utan att ingripa – och kanske till och med såg till att attackerna fick så allvarliga konsekvenser som de fick.

Kennedymordet

Vad hände egentligen när president John F. Kennedy mördades i Dallas den 22 november 1963? Var det en ensam förövare som utförde dådet, den utpekade Lee Harvey Oswald, eller var det en konspiration? Vilka låg i så fall bakom – kubaner, maffian, inhemska högerextremister, CIA, FBI eller vicepresidenten?

Skotten i Dallas. President John F. Kennedy har träffats av två skott och är svårt skadad. Guvernören John Conolly har träffats i halsen. På bilden sträcker sig Jacqueline Kennedy efter säkerhetsvakten som är på väg upp i bilen. Presidenten avlider 30 minuter efter attentatet utan att ha återfått medvetandet. Foto: TT

Dag Hammarskjölds död

Teorier om att den flygplanskrasch som dödade FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld och samtliga ombordvarande på en DC-6 under inflygning till Ndola i dåvarande Nordrhodesia (dagens Zambia), 1961, inte var en olycka, utan ett planerat mord utfört av ”krafter” som inte ville se Hammarskjöld lyckas i sina fredssträvanden.

Räddningsmanskap söker efter överlevande i flygplansvraket efter flygolyckan 19 september 1961 då FN:s genneralsekreterare Dag Hammarskjöld omkom. Foto: TT

MH370

Under senare år har det också luftats många konspirationsteorier om vad som hände med det försvunna planet MH370 – även kallad flygkonspirationen.

Planet försvann under en flygning mellan Kuala Lumpur i Malaysia och Peking i Kina.

Konspirationsteorin går bland annat ut på att det mystiska försvinnandet av MH370 förklaras med att planet gömdes och återintroduceras som MH170 för att kunna skjutas ner av politiska skäl.

En man vid en minnestavla i Peking för det försvunna passagerarflygplanet Malaysia Airlines MH370 den 24 mars 2014. Foto: AP/Ng Han Guan

Månlandningen

Ännu en konspirationsteori som kan nämnas är månlandningen 1969, som förvånansvärt många menar var fejkad, enligt Erik Åsard som är professor i nordamerikanska studier vid Uppsala universitet.

Månlandningen med Apollo 11. Bilden visar rymdfarkosten stående på månen. En av de amerikanska besättningsmännen kliver ned för stegen den 21 juli 1969. Foto: TT

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.