Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man känner sig inte alls trygg” – Hör Muhammad Shah, Ahmed Mafarjah och Dana Bdeir som går i nionde klass om den pågående våldsvågen.

Experten: Unga rekryteras till gäng på samma sätt som barnsoldater

Publicerad

Hur barn och unga rekryteras till kriminella gäng i Sverige liknar det sätt som barnsoldater värvas i väpnade konflikter. Det menar Henrik Häggström, senior analytiker vid Försvarshögskolan.

– Det är väldigt svårt att hitta motsvarigheter i andra västerländska länder som ens kommer i närheten, säger han.

Henrik Häggström har länge arbetat med internationella organisationer om frågor som rör barnsoldater i länder där det pågår väpnade konflikter. Nu forskar han om gängkriminalitet, och han menar att det finns stora likheter i hur barn och unga rekryteras.

– Antingen sker det med lockelser om makt, status och pengar. Men det kan också ske med hot och tvång, och det ser vi i allt större utsträckning i Sverige i dag, säger han.

”Inte självklart att sätta sig i en skolbänk igen”

Båda tillvägagångssätten omöjliggör en återgång till ett normalt liv.

– Det är svårt att rehabilitera barn som har varit i den här typen av situationer. De har haft makt, pengar och vapen i hand, och att då sätta sig i en skolbänk och läsa matematik igen är inte självklart.

Henrik Häggström menar att Sverige måste jobba hårdare på att välkomna tillbaka de barn som hoppar av den yrkeskriminella banan. Det finns även läge att se på de rehabiliteringsprogram som upprättats i länder med väpnade konflikter och dra slutsatser av de framgångar som visats där, säger han.

– Om det är något som erfarenheterna från väpnade konflikter har visat oss är det vikten av rehabiliterings- och återvändningsprogram. Och att vi som samhälle har förståelse för att de här barnen är i en särskild situation med särskilda behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.