SVT har kartlagt flera tongivande personer i den gängkriminella miljön som befinner sig utomlands. Foto: Privat/Polisens förundersökning

Gängledarna kopplas till våldsvågen – gömmer sig utomlands

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter har kartlagt tongivande kriminella som gömmer sig utomlands. Däribland gängledare som misstänks beordra mord och fjärrstyra narkotikahandeln i Sverige. Här är tio eftersökta aktörer.

Rawa Majid, 37, alias “Kurdiska Räven”

Född 1986. Ledare för Foxtrotnätverket som han fjärrstyr från Turkiet. Han är internationellt efterlyst och häktad i sin frånvaro för förberedelse till mord och grovt narkotikabrott. Sverige har försökt, och misslyckats med, att få honom utlämnad från Turkiet. 

Mikael Ahlström Tenezos, 25, alias “Greken”

Född 1998. Ledare för Dalennätverket, Han är häktad i sin frånvaro för grov narkotikasmuggling och penningtvättsbrott. Sedan i våras är han efterlyst och befinner sig i Mexiko, enligt uppgifter till SVT.

Man 33 år, Foxtrotnätverket

En del av Foxtrotnätverkets toppskikt. Det är en konflikt mellan honom och hans före detta allierade Rawa Majid som misstänks ligga bakom den senaste vågen av hämndaktioner som drabbat anhöriga i Uppsala och Stockholm. Han är häktad i sin utevaro misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Man 36 år, f.d Bandidospresident och Bredängsnätverket

Före detta Bandidospresident som blev av med sin post eftersom han befinner sig i Turkiet. Har även koppling till Bredängsnätverket. Dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till mordförsök 2010 efter en skjutning mot flera personer i Södertäljenätverket.

Man 26 år, Dalennätverket

Dömdes till två år och sex månaders fängelse för medhjälp till kidnappningen av Einár och medhjälp till rån i Encrochat-målet 2021. Tidigare dömd för ringa narkotikabrott i flera fall och grov stöld. 2017 dömdes han för grov misshandel.

Man 31 år, Flugsvamp 2.0

Drev narkotikamarknadsplatsen “Flugsvamp 2.0” på darknet som, under de dryga tre aktiva åren, omsatte flera hundra miljoner kronor. Han dömdes i hovrätten för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott till fängelse i 11 år och 8 månader.

Man 36 år, Bredängsnätverket och Bandidos

Pekas ut som en av de mest centrala ledargestalterna för Bredängnätverket och har även en hög position inom Bandidos. Uppehöll sig en längre period i Spanien men lämnade landet när han blev efterlyst för synnerligen grovt respektive grovt narkotikabrott.

Man 27 år, Foxtrotnätverket

Han har sedan 2011 dömts för bland annat narkotikabrott, flera misshandelsbrott, flera rån och rånförsök samt stölder, men också grovt vapenbrott, utpressningar och mindre grovt människorov.

Man 51 år, Stockholms narkotikahandel och penningtvätt

Han är sedan maj 2021 häktad för narkotikabrott som en del i utredningen kring växlingskontoret World Exchange. I december 2022 häktades han i sin frånvaro i ett annat ärende.

Man 33 år, narkotikasmuggling och penningtvätt

Häktad i sin frånvaro för nio fall av synnerligen grov narkotikasmuggling. Han är även efterlyst och misstänkt för penningtvättbrott i samband med World Exchange-målet. I oktober 2016 åtalades han för bland annat narkotikabrott men gick inte att få tag på. Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, stöld, skadegörelse och grov vårdslöshet i trafik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.