Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Turkietkorrespondent på platsen där skottlossningen i Istanbul skedde den 6 september – Se övervakningsbilderna från händelsen. Foto: Brottsplats Stockholm/SVT

Övervakningsfilm visar skottlossning i Istanbul – kopplas till våldsvågen i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Övervakningsfilmen visar skottlossning i Istanbul och personer som flyr på en moped. Fem svenskar greps i samband med händelsen som beskrivs vara startskottet på den senaste våldsvågen som nu skakar Uppsala.

En splittring i det kriminella nätverket Foxtrot har lett till flera våldsdåd både i Sverige och i Turkiet. Mordet på den 60-åriga kvinna som sköts till döds i Gränbyområdet i Uppsala var, enligt uppgifter, ett svar på en skjutning i stadsdelen Maslak i Istanbul. Händelsen fångades på övervakningsfilm, som Brottsplats Stockholm var först med att publicera på sociala medier.

Klippet visar hur två personer kommer till platsen på moped. Enligt den turkiska polisens rapport avlossar en av personerna på mopeden skott mot fem svenska medborgare, som i sin tur skjuter tillbaka. SVT Nyheter har kunnat verifiera platsen där klippet filmades.

Adressen kopplas till Rawa Majid och hans allierade, enligt uppgifter till SVT. De fem svenska personerna på platsen har nu gripits av turkisk polis.

Från Götaland och Svealand

UD kan också bekräfta för SVT Nyheter att fem svenskar har frihetsberövats i Turkiet. Det ska handla om fem män i 20-30-årsåldern som är hemmahörande i Götaland och Svealand.

Man säger också att UD samt svenska generalkonsulatet i Istanbul arbetar med ärendet. Något mer vill man i nuläget inte säga.

SVT Nyheter har besökt platsen där skjutningen skedde – se mer i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur startade gängkriget i Uppsala med Rawa Majud också kallad Kurdiska Räven i spetsen? Se sammanfattningen på 60 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.