Snart finns upp emot 300.000 vildsvin i Sverige och stammen fördubblas var tredje år. Flera undersökningar har visat att svenskar blir allt räddare för vilda djur och näst efter björn är vi mest rädda för vildsvin. Men rädslan är till stor del ogrundad då djuren är skygga som ofta håller sig undan, menar Nils Carlsson, viltansvarig på Länsstyrelsen Skåne.
– Vildsvin är inte särskilt farliga i vanliga fall, men oskadade vildsvin kan göra skenattacker. En sugga med kultingar kan känna sig trängd och komma rusande mot en för att vika undan precis framför dig, vilket kan upplevas som väldigt obehagligt. Men det är ovanligt att de går till angrepp, säger han till SVT Nyheter.
Ett skadat djur är farligt
Men det finns situationer då vildsvin kan bli riktigt farliga – om det är skadat och inte kan fly.
– Kör man på ett vildsvin ska man inte gå ur bilen för är det kapabelt så anfaller det och samma i en jaktsituation om vildsvinet är skadeskjutet. Men bärplockare och svampplockare behöver inte oroa sig, säger Nils Carlsson.
En annan situation som kan vara farlig är om man går i skogen med en lös hund som tar en in i ett tätt snår där vildsvin kan hålla till, då kan svinet attackera och skada eller döda hunden.
Djuren upplevs som väldigt obehagliga, då de är explosiva och på kortare sträckor kan vara extremt snabba. En hane kan väga uppemot 200 kilo och en sugga mellan 120-130 kilo.
Ovanligt fall
Pojkarna som attackerades i går hann upp på ett tak till ett vindskydd, men vildsvinet stannade kvar nedanför, något som Nils Carlsson menar är ovanligt.
Vildsvinen är som flest i Sörmland, delar av Kronoberg och i Skåne. På flera håll finns det konflikter mellan lantbrukare som får sina marker förstörda av jorden och jägarna som vill utfodra djuren för att de ska bli fler att jaga. Det förekommer också problem med att folk har lagt ut godis och wienerbröd för att locka dit djuren, något Länsstyrelsen är starkt kritisk mot.