Foto: Privat/ TT

Expertens råd: Då ska du inte göra dig av med julklappen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta är för artiga för att be om kvitto när man har fått en dålig julklapp. Men det finns bra – och dåliga – sätt att göra det på. Det är dock viktigt att vara tacksam i alla lägen, menar vett- och etikettexperten Mats Danielsson.

– Tacka så mycket och håll god min.

Böcker och kläder. De två undantagen bland julklapparna där du, enligt vett- och etikettexperten Mats Danielsson, kan be om kvitto.

– Kläder kanske inte passar i form eller storlek. Boken kan du redan ha läst. Böcker ska man förresten aldrig skriva i när man ger bort dem, säger han.

Var tacksam ändå

Oavsett vad man gör av det man har fått ska man alltid tacka och vara glad över att ha fått något alls, anser Mats Danielsson.

– Någon har tänkt till och trott att det här är något du behöver. Man får tänka att det i alla fall är någon som tänker på en.

”Försök vara lite anonym”

När det gäller prylar som man absolut inte vill ha men som ändå är exklusiva eller har högt värde finns en annan väg att gå.

– Är man inte intresserad av den där bilbanan man får av farmor och farfar när man är 28 år gammal, då kan man lite diskret lägga ut den på nätet. Man ska försöka vara lite anonym, inte för att jag tror att farmor letar efter den på nätet, men det vore otroligt genant eller förargligt om personen som gett bort klappen skulle hitta den på nätet och inse att det är du som lagt upp den.

”Man ska akta sig”

Vissa saker bör man dock inte göra sig av med i första taget: Släktklenoder och saker med högt affektionsvärde.

– Mormors ring som du får av morfar när hon har gått bort. Sälj den inte, men du kan ju göra om den i samråd med din morfar. Man ska akta sig för att sälja sådant utan att samråda med den som har givit bort saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.