Enligt IVL:s expertgrupp kan en kilometerskatt på privatbilar vara införd redan om fem-tio år. Foto: Lars Pehrson, TT arkiv

Experter tror på kilometerskatt inom tio år

Uppdaterad
Publicerad

En skatt för varje kilometer du kör i din bil? Inom tio år kan en sådan vara införd, åtminstone enligt de experter som tillfrågats i ett nytt forskningsprojekt från IVL.

I takt med att traditionella fossildrivna bilar ersätts av laddhybrider och elbilar minskar också statens intäkter från bensin- och dieselskatt. Det handlar om åtskilliga miljarder kronor varje år – pengar som statskassan kommer att behöva få in på annat sätt.

Ett sätt som mycket väl kan bli aktuellt är att införa en skatt på varje körd kilometer, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion. Det tror åtminstone det 20-tal forskare, politiker och företrädare för näringsliv och organisationer som ingår i den expertgrupp som IVL Svenska Miljöinstitutet satt samman i ett pågående forskningsprojekt.

Infört 2030?

– Svaren från den här undersökningen kommer att vara ett bra inspel för oss när vi funderar över hur utformningen av ett kilometerskattsystem ska se ut, säger IVL:s projektledare Anders Roth tilll Ekot.

Ännu så länge saknas dock skarpa politiska förslag om att införa en kilometerskatt på privatfordon, men expertgruppen tror ändå att den kan bli verklighet redan inom fem-tio år.

En annan slutsats är att bilägare på landsbygden inte bör betala lika mycket per körd kilometer som de som bor i staden samt att reseavdraget bör slopas samtidigt som en eventuell kilometerskatt införs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.