Hotell- och restaurangfacket har fått en kraftig ökning av nya medlemmar till sin a-kassa säger förbundsordförande Malin Ackholt. Foto: Sören Andersson/TT/Henrik Montgomery

Explosionsartad ökning av medlemmar till a-kassan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet medlemmar i a-kassan stiger kraftigt i de branscher som drabbats hårt av coronutbrottet.
– Det är en explosionsartad ökning, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.
Den som hinner bli medlem innan månadsskiftet kan dessutom räkna med att snabbare få rätt till ersättning.

– Innan coronakrisen satte igång låg ansökningarna på 50-100 per dag. Nu ligger de på mellan 500 och 700 ansökningar och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund.

På Unionens a-kassa, som företräder tjänstemän på den privata arbetsmarknaden, vittnar organisationen om en liknande ökning.

– Senaste dygnet har vi fått in 7 000 ansökningar, säger Harald Petersson, kassaföreståndare på Unionen.

En vanlig månad har Unionen 1 000 – 1 500 ansökningar till a-kassan. Under mars månad har 22 300 personer ansökt, och då är siffrorna för den 31 mars ännu inte inräknade.

”Aldrig sett något liknande”

Även Hotell- och restaurangfacket har sett en stor ökning till deras a-kassa.

– Det är en enorm ökning. Vi har aldrig sett något liknande, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell – och restaurangfacket.

Under mars månad fick förbundet in 10 500 nya medlemmar till a-kassan.

– Och tittar vi bara efter presskonferensen klockan 16.00 i går så kom det in ungefär 3.200 medlemmar, men jag ska få nya uppdaterade siffror senare i eftermiddag, säger Malin Ackholt.

Fördel innan april

Hotell och restaurang, Handels och Unionen uppmanar nu personer som funderat på att bli medlemmar i a-kassan att gå med i dag tisdag, innan mars månad har hunnit löpa ut.

– Om man går med nu i mars så får man tillgodoräkna sig hela mars månad som en medlemsmånad, säger Anette Ben Naceur, försäkringsansvarig på Unionen.

Tidigare har det krävts tolv månaders medlemskap för att kunna få ut inkomstrelaterad arbetslöshetsersättning. I går aviserade dock regeringen att medlemsskapskravet ska sänkas till att endast omfatta tre månader. Eftersom medlemskapet räknas från ansökningsmånaden kan en person som ansöker den 31 mars uppfylla kravet på tre månaders medlemskap redan i juni månad.

Högt tryck under dagen

De tre a-kassorna räknar med fortsatt högt tryck under tisdagen.

– Vi har förberett med extra personal. Kommer ansökan in i dag så räknas man som medlem från och med mars månad, säger Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell och restaurangfacket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet