Expressens ledarskribent Naomi Abramovic i debatt med Robert Olsson, programdirektör, SVT Foto: SVT

Expressens ledarskribent: ”SVT är slentrianvänster”

Uppdaterad
Publicerad

SVT är vänstervridet. Det hävdade Naomi Abramovicz ledarskribent på Expressen, i kvällens Aktuellt. Men Robert Olsson, programdirektör på SVT, slog ifrån sig. – Analysen är väldigt tunn, sade han.

Sveriges Television. Politiskt oberoende eller en högborg för allehanda vänsteråsikter? Diskussionen om SVT och dess politiska oberoende har blåst upp bland annat efter en omdiskuterad Facebookpost från en SVT-medarbetare.

På en marxistisk sida sökte medarbetaren folk till ett program, efterlysningen avslutas med ”kampen fortsätter”. Detta skriver Naomi Abramovicz, ledarskribent på Expressen, borde ha lett till att att SVT skulle avskeda medarbetaren.

I en debatt i Aktuellt kallar hon SVT vänstervridet.

– Jag tror inte att ni sitter och sjunger internationalen på fikarasterna. Men vänstervridet säger jag definitivt. Generellt sett så ser man alltid en lutning hos SVT, en svag eller i vissa fall alldeles för stark lutning åt vänster.

Förutom Facebookposten så menar Naomi Abramovicz att många av SVT:s programledare kommer från vänsterhållet. Hon tar också upp SVT:s ungdomssajt Edit som exempel.

– Många skribenter var tagna från Politism, som är en vänstersajt.

”Analysen väldigt tunn”

Robert Olsson, programdirektör, tycker inte att kritiken är befogad.

– Analysen är väldigt tunn. Enskilda exempel. Svaret finns i hur våra tittare uppfattar vår grad av professionalitet i arbetet och då är svaret entydigt: Vi har det största förtroendet av alla mediebolag enligt Som-institutets undersökning som kom för ett tag sedan.

”Slentrianvänster”

Naomi Abramovicz säger att hon pratat med SVT-medarbetare som berättar att det anses neutralt att vara vänster.

– SVT:s problem är det som jag kallar för slentrianvänster. Det är inte att nån hyllar Stefan Löfven i direktsändning. Det handlar om ett vänsterperspektiv och problemformuleringar som är tydligt vänster.

Men Olsson menar att SVT kanske är det mediebolag som granskas allra mest.

– Det går inte att bygga ett resonemang utifrån sådana bräckliga metodval som du gör. Vår saklighet, opartiskhet och relevans bedöms i tusentals fall. Det har gjorts via de anmälningar som kommer från våra tittare till Granskningsnämnden. Då är det just de här begreppen som en professionell nämnd har att ta ställning till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer