Båtar ligger strandade och hela byar isoleras när de livsviktiga vattenvägarna är torrlagda. Foto: Erika Bjerström, SVT.Visa alla (6)
Visa alla (6)

Extrem torka hotar Amazonas överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

Den djungel som ska ånga av fukt är istället insvept i brandrök. Floder har torrlagts och löven slokar. Amazonas djungel är drabbad av den värsta torrkatastrofen på decennier. Ledande klimatforskare varnar att de globala klimatförändringarna och skogsavverkningarna tillsammans skapar en ond cirkel som på sikt hotar förvandla regnskogen till en savann. I miljonstaden Sao Paolo råder akut brist på färskvatten, bland annat eftersom regnen som bildas över Amazonas uteblivit i flera år.

Det är en skakande syn att se bifloder till den mäktiga Rio Negro helt torrlagda. I Manaus dagstidningar råder krigsrubriker där man konstaterar att vattennivån i Rio Negro sjunkit med 1,5 meter på bara fyra dagar. Vi går på de uttorkade flodbädden för att försöka nå de byar som isolerats när floderna torrlagts. I Amazonas är floderna livsviktiga vattenvägar, ja själva blodomloppet som förbinder byarna med yttervärlden och som gör att människor kan nå matbutiker och läkare.

SVT möter två fiskare som sitter i sin strandade båt och lagar nät.

– Det går väldigt fort nu, vi är överraskade, säger Jeff da Silva.

När floderna är torrlagda blir det omöjligt att transportera fisk, grönsaker och frukt till marknaden inne i Manaus.

Tecken på undernäring

En majoritet av kommunerna i Amazonas har deklarerat undantagstillstånd, torkan är värst i de nordöstra delarna. Det kommer rapporter om att barn i avlägsna byar börjar visa tecken på undernäring eftersom det på många håll inte går att odla stapelvaror som cassava.

I Amazonas blir barn hämtade av särskilda skolbåtar. I flera kommuner i Amazonas har skolorna tvingats ställa in undervisningen eftersom barnen inte kan ta sig till skolan. Marias barn går istället till skolan längs den uttorkade floden, nåt som är förknippat med faror.

– De kan bli attackerade av kajmaner och också bitna av giftormar när de promenerar i gryningen eller skymningen, jag är mycket orolig, berättar hon.

Andra Amazonasbor vi möter klagar på den ständiga brandröken som irriterar ögonen och orsakar huvudvärk.

Enligt forskarna är det klimatförändringarna och skogsskövlingen som lett till det ofattbara – att världens sista stora sammanhängande djungel blir allt torrare – med skogsbränder till följd. Amazonas däggdjur och fåglar får också allt svårare att föröka sig med framgång.

– Det hetare och torrare klimatet i Amazonas hör samman med högre temperaturer i både Stilla havet och Atlanten, berättar Gabriel Carrero, ekolog på forskningsinstitutet IDESAM (Instituto Nacional Pesquisas da Amazonia) i Manaus.

Varnar för skenande utveckling

Svedjebränning för att skapa ny betes- eller jordbruksmark är sedan gammalt ett problem i tropikerna men med en allt torrare skog så blir bränderna svåra att kontrollera. Efter att skogsavverkningarna minskade under många år så har avskogningen av Amazonas åter ökat med 30 procent sen 2012 ,enligt IDESAM.

Nu varnar en av världens ledande experter på Amazonas komplicerade ekologi, Philip Fernstein på IDESAM, att uttorkningen av Amazonas kan leda till en skenande utveckling.

Amazonas är som världens största sammanhängande regnskogsområde en betydande kolsänka, det vill säga att den absorberar och binder enorma mängder koldioxid. Men när träden torkar så frigör istället skogen stora mängder koldioxid.

– Det rör sig om betydande tillskott av koldioxid i atmosfären, berättar Gabriel Carrero.

Under det extremt torra året 2010 räknade vi att det handlade om ett större koldioxidtillskott till atmosfären än det EU och Japan tillsammans svarar för under ett år.

Stora konsekvenser

I dag finns det forskare som hävdar att inte en enda kvadratkilometer av Amazonas är opåverkad av människan. Femtio procent av det väldiga skogsområdet är fridlyst i nationalparker och reservat för ursprungsbefolkningar men också där sker illegal avverkning. Modellerna för hur en fortsatt global temperaturhöjning kommer påverka Amazonas är komplicerade och fylld av osäkerhet. I Amazonas finns till exempel 15.000 trädarter, ingen forskare kan med säkerhet säga hur de kommer att regera på de livsbetingelser som nu snabbt förändras.

Men vad man vet är att torkan i Amazonas fått allvarliga konsekvenser också för resten av Brasilien. Amazonas fungerar i vanliga fall som en gigantisk vattenpump. Ångan från skogen brukar bilda vad forskarna kallar för ”flying rivers”. Ett enda träd med en trädkrona som är 20 meter i diameter avger på ett dygn 300 liter vatten.

Molnen som bildas avger sen regn i centrala och södra Brasilien. Men i fem års tid har regnen uteblivit vilket bidragit till den värsta vattenkrisen på 100 år i Sydamerikas största stad Sao Paolo med 11 miljoner invånare. I vissa stadsdelar finns bara dricksvatten mellan 4 och 6 på morgonen och det hålls regelbundet demonstrationer på gatorna. Det har gått så långt att vattenbristen påverkar landets ekonomi då företag tvekar att investera i en megastad drabbad av den värsta torkan någonsin. (Andra bidragande faktorer är ett gammalt vattenledningssystem , förorenade vattendrag och att myndigheterna underlåtit sig att bygga nya vattenreservoarer till stadens snabbt växande befolkning).

I november ska regnperioden börja i Amazonas. Nu fruktar många att om den blir som gångna årens regnperiod kommer inte regnen att räcka till för att rädda Amazonas djungel från den fortsatta uttorkningen.

På lång sikt hotas Amazonas att förvandlas från djungel till stäpp och savann, enligt forskarna på IDESAM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#vårtklimat

Mer i ämnet