En annan omdebatterad sajt som lagt ut information om domar är Lexbase. Lexbase har dock numera ett så kallat utgivningsbevis och en ansvarig utgivare. Något som den nu polisanmälda sajten inte har. Foto: TT

Extremhögersajt och nazister anmälda för PUL-brott

Uppdaterad
Publicerad

En högerextrem sajt har listat 83.656 personer som dömts för olika brott. Nu polisanmäls sidan för grovt brott mot personuppgiftslagen (PUL).

– Det här är antagligen det största PUL-brottet i svensk rättshistoria, säger Hanna Lundkvist på Juridikfronten, som står bakom anmälan.

Sedan i fredags har sajten publicerat uppgifter om 83.656 personer som har dömts för olika brott.

Nu polisanmäler Juridikfronten (en ideell förening med syfte att motverka högerextrem brottslighet) sajten för grovt brott mot personuppgiftslagen.

– Det är otroligt beklagligt att hänga ut privatpersoner när det inte finns ett allmänintresse. Det kan i många fall utgöra förtal, säger Hanna Lundvist, på Juridikfronten.

Den nya publiceringen på sajten bygger på ett register över 140.000 sökbara strafftidsbeslut från åren 2004-2014.

Bland annat redovisas namn, målnummer, strafftid och samt en uppdelning mellan ”svensk” och ”icke svensk”. Uppgifterna i registret kommer från Nordfront (nazistiska Nordiska motståndsrörelsens nättidning).

I registret ingår alla lagöverträdelser, allt från 14 dagars fängelse till livstid.

Kan bryta mot flera lagar

En annan omdebatterad sajt som lagt ut information om domar är Lexbase. Lexbase har dock numera ett så kallat utgivningsbevis och en ansvarig utgivare, något som den nu polisanmälda sajten inte har.

Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, säger till SVT Nyheter att publiceringen kan innebära flera lagbrott. Både brott mot PUL (personuppgiftslagen) och förtal.

– Man kan få ett undantag för PUL om man ägnar sig åt journalistisk verksamhet, men det verkar väldigt långsökt att kalla detta för journalistik, säger Nils Funcke och fortsätter:

– Dessutom kan det handla om förtal. Det spelar ingen roll om uppgifterna stämmer eller inte, det måste ändå vara försvarligt att publicera, om någon utmålas som klandervärd.

Troligen en av de största PUL-brotten

Enligt anmälaren Juridikfronten rör det sig sannolikt om tusentals förtalsbrott på sajten och troligen ett av de mest omfattande brotten mot personuppgiftslagen någonsin.

– Jag har inte hört talats om något annat fall i den här omfattningen. Det här är nog den största publiceringen som sker så här öppet, säger Nils Funcke, expert på yttrandefrihet.

Juridikfronten har uppmärksammat organisationer för tidigare brottslingar, som Kris (kriminellas revansch i samhället) och X-cons på att många av deras medlemmar sannolikt hängs ut på sajten som kriminella.

– Om man har sonat sitt brott ska man inte behöva drabbas av uthängningar på internet, säger Hanna Lundvist.

Hon uppmanar alla personer som drabbats att själva polisanmäla eftersom det kan handla om förtal.

Personerna bakom sajten är anonyma. Det finns ingen kontaktinformation på sajten.

Fakta: Så fungerar personuppgiftslagen

Personuppgiftslagen (PUL) ska skydda människor mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter används.

All information som direkt eller indirekt kan kopplas till en levande person är personuppgifter. Dit hör till exempel namn, personnummer, kundnummer och bilder som tydligt avslöjar vem personen är.

Ett företag, en kommun, myndighet eller organisation som har personuppgifter är skyldig att informera om hur dessa ska användas. En privatperson har alltid rätt att kräva att personuppgifter inte används i direkt marknadsföring.

Kärnan i PUL är att uppgifterna enbart får användas om den registrerade givit sitt samtycke. Från den regeln finns det å andra sidan många undantag.

Källa: Datainspektionen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.