Vattenbrist på Gotland – tvingar fram kreativa lösningar

Uppdaterad
Publicerad

På Gotland som haft låga grundvattennivåer länge, pågår nu ett stort forskningsprojekt och många andra initiativ för att försöka lösa problemen. Och det som står mer och mer klart är att är det kanske inte är brist på vatten som är det stora problemet.

På Storsudret på Gotland leder Svenska miljöinstitutet ett stort forskningsprojekt där de har mätt grundvatten, sjövatten och regnvatten samt vårt eget spillvatten från avloppen, och undersökt vart allt tar vägen. Det är då paradoxen blir tydlig. Sammantaget finns det ingen egentlig brist på vatten – ens på Gotland.

– Vi lever i ett överflöd av regnvatten, vi får 600 millimeter om året. Om vi kan spara en procent, då är vi försörjda, säger Jan Larsson på Forum Östersjön.

Men vattenbristen har tvingat lantbrukarna på ön att hitta lösningar. På Skags gård vattnar Johan Hellgren sin ekologiska potatis och sina morötter med avloppsvatten som renats.

– Det är dricksvattenkvalité på det här vattnet, säger Johan Hellgren, lantbrukare på Skags gård.

Se mer om vattenbristen i Sverige och lösningarna på problemen på Gotland i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.