Få aktieägare i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Få riksdagsledamöter har aktier. Några sitter i kommunala bolag. Många kombinerar riksdagsuppdraget med kommunfullmäktige, visar en granskning TT gjort. Riksdagens talmän sticker ut i mängden.

Tack vare sin tidigare anställning på TV 4 får nyvalde riksdagsledamoten Gustav Fridolin del av vinsten i efterhand.

-Men jag har sagt att jag inte vill ha några pengar, säger Fridolin.

Uppgiften om vinstandelen finns med i de uppgifter om åtaganden utanför riksdagen och ekonomiska intressen som skulle kunna inverka på deras uppdrag, som alla ledamöter måste lämna in sedan två år tillbaka.

Rika talmän

En genomgång när drygt 260, av totalt 349, ledamöter lämnat in sina uppgifter visar att mindre än tio procent av dem äger aktier värda över 84 800 kronor.

Att den omvalde talmannen Per Westerberg (M) har många miljoner i aktier är känt sedan tidigare. Nu har han fått sällskap av en första vice och en andre vice talman som också har investerat i aktier.

Medan Westerberg redovisar innehav i anrika svenska storbolag har förste vice talman Susanne Eberstein (S) lagt sina aktier i en depå hos Handelsbanken. Andre vice talman Ulf Holm (MP) blandar innehav i vindkraftbolag med aktier i Avanza, Hemtex, Peab och Swedbank.

Ingen av de 260 ledamöterna sitter, enligt svaren, i något stort börsbolags styrelse.

Moderater har mest

De flesta med aktieinnehav är moderater. Populära aktier är Hennes & Mauritz, Swedbank och Ericsson.

Inte en enda vänsterpartist uppger att de äger aktier.

Av redovisningen framgår inte hur mycket aktierna är värda.

När de inte är i riksdagen fyller ett hundratal av ledamöterna ut en del av tiden genom att sitta i kommunstyrelser och fullmäktige. Många av de 260 har styrelseuppdrag i kommunala bolag, som bostadsbolag och energibolag.

Flera har platser i tidningsstyrelser. En handfull har egna bolag.

Rektor och ordningsvakt

Registret ger en del inblickar i ledamöternas liv. Exempelvis uppger Abdirizak Waberi (M) att han arbetar deltid som rektor vid Römosseskolan, Carl-Oskar Bohlin (M) att han agerar spelledare för Folk och försvar vid enstaka tillfällen och är delägare i ett litet handelsbolag som säljer vattenflaskor.

Metin Ataseven (M) uppger att han även är ordningsvakt på O'Learys i Södertälje.

Ett 60-tal av de 260 har lämnat blanka papper, de har kryssat i rutorna för ”inget att registrera” och signerat.

TT

Fakta: Åtaganden och ersättningar

De 349 riksdagsledamöterna är skyldiga att anmäla åtaganden och ekonomiska intressen till riksdagen.

Det kan vara aktieinnehav, styrelseuppdrag eller annan verksamhet som ger inkomst vid sidan om uppdraget som riksdagsledamot.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.