”Det är väldigt svårt att upptäcka sådana arbeten där man inte har kopierat utan låtit någon annan skriva hela arbetet”, skriver Anders Tjernström, jurist vid Örebro universitet, till SVT. Foto: Vidar Ruud/TT

Få fälls för spökskrivna texter: ”Väldigt svårt att upptäcka”

Uppdaterad
Publicerad

Det är mycket ovanligt att svenska universitet och högskolor upptäcker misstänkt spökskrivna studentarbeten – och ännu ovanligare att studenter fälls. Samtidigt framhåller flera jurister som SVT varit i kontakt med att fusket kan vara extremt svårt att upptäcka.

Alla högskolor och universitet har rutiner för att upptäcka plagiat, alltså att studenter kopierat innehåll från en annan text. Men spökskrivande – där texten är unik men skriven av någon annan än den som lämnar in den – är betydligt svårare att upptäcka och belägga.

SVT har frågat 48 svenska högskolor, universitet och andra högre utbildningsanordnare om de upptäckt att studentarbeten varit spökskrivna, alltså skrivna av någon annan än studenten själv.

Spökskrivarfusket

Av de 29 som svarat på SVT:s enkät uppger 10 att de gjort sådana upptäckter. Oftast handlar det om enstaka fall som ibland ligger långt tillbaka i tiden.

Det enda ärendet på Uppsala universitet härrör till exempel från 2008.

Avskrivs i brist på bevis

De studenter som fällts av skolornas disciplinnämnder har bestraffats med avstängning, vanligtvis några veckor eller månader. Men i flera fall har ärendena avskrivits eftersom spökskrivandet inte gått att bevisa.

Södertörns högskola uppger att man haft ett enda ärende, som lämnades utan åtgärd eftersom det inte gick att bevisa att studenten inte skrivit uppsatsen själv.

Vid Mälardalens högskola har man haft två ärenden, varav det ena slutade med fällning och det andra med ett friande.

Från Jönköpings högskola skriver Roger Sandberg, tidigare sekreterare i disciplinnämnden, att misstankar uppkommit när ”en lärare ansett att studentens språkkunskaper har förbättrats på ett anmärkningsvärt sätt på kort tid”, men att det samtidigt inte gått att styrka varvid studenten friats.

”Svårt att upptäcka”

Men att ärenden saknas behöver inte betyda att spökskrivande inte förekommer. Flera av de svarande framhåller att fuskformen är extremt svårt att upptäcka och bevisa. Anders Tjernström, jurist vid Örebro universitet, skriver i sitt svar till SVT att man inte hittat något ärende, men att det också ”är väldigt svårt att upptäcka sådana arbeten där man inte har kopierat utan låtit någon annan skriva hela arbetet”.

Även från till exempel Högskolan i Skövde och Försvarshögskolan betonar man att bristen på ärenden inte behöver vara någon garanti för att det inte förekommer.

”I kölvattnet av det som framkommit gällande fusk vid högskoleprovet, är detta en mycket viktig fråga att lyfta”, skriver högskolejuristen Jenny Hagesjö vid Högskolan i Halmstad, där en lärare nyligen upptäckte att hans tentafrågor lagts ut som en beställning på en nätsajt.

Så svarade lärosätena

Dessa har haft misstänkta spökskrivningar: Mälardalens högskola (två fall, en fällning och ett friande), Stockholms universitet (”en handfull”), Södertörns högskola (ett ärende som fick avskrivas eftersom det inte gick att bevisa), Linköpings universitet (två fällningar), Högskolan i Halmstad (aktuellt exempel som inte kunnat kopplas till student), Högskolan i Kristianstad (en fällning – studentens arbeten hade skrivits av en person som studenten jobbat som personlig assistent åt), Uppsala universitet (ett ärende 2008), Karlstads universitet (”några ärenden” som alla avskrivits), Högskolan i Jönköping (”någon enstaka text” som inte lett till någon fällning), Mittuniversitetet (”funnits misstankar” men inget som kunnat bekräftas), Göteborgs universitet och Johannelunds teologiska högskola (”två eller tre fall under 18 år”).

Dessa skolor uppger att de inte haft några ärenden med misstänkta spökskrivningar: Örebro universitet (”Det är väldigt svårt att upptäcka”), Högskolan i Skövde (”inser att det kan förekomma”), Försvarshögskolan (”inte en garanti”), Högskolan i Gävle, Karolinska institutet, Ericastiftelsen, Luleå tekniska universitet, Beckmans designhögskola, Kungliga tekniska högskolan, Konstfack, Enskilda högskolan Stockholm, Högskolan Evidens, Blekinge tekniska högskola, Stockholms musikpedagogiska institut, Umeå Universitet samt Kungliga konsthögskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spökskrivarfusket

Mer i ämnet