Få kvinnor i toppen på techbolagen

Publicerad

Tech-branschen är grabbig och stänger ute kvinnor och minoriteter, visar en granskning som stiftelsen Allbright gjort av 14 tongivande svenska bolag.

– Ryktet på stan var att något är ruttet i kulturen inom tech och vi ville vi kolla, stämmer det? Tyvärr blev vi inte motbevisade, säger Amanda Lundeteg, vd på Allbright.

Allbright har i sin rapport tittat närmare några av Sveriges snabbväxande och tongivande tech-bolag som Spotify, Storytel, Kry och Klarna. Snittet för de 14 bolagen var  29 procent kvinnor i ledningen. Om man räknar bort mjukare poster som HR & Kommunikation besitts linjeposterna, affärsområdescheferna, till 88 procent av män.

Den låga representationen av kvinnor i toppen är inte unik för techbranschen. Men det finns en förväntan att bolag som är grundade av unga män och med många unga anställda ska ha fräschare värderingar, säger Amanda Lundeteg.  

– Men det ser vi att det inte är. Det är samma strukturer som går igen från det gamla näringslivet. Skillnaden är att nu har vi Niklas, Daniel och Sebastian. Tidigare var det Leif, Göran och Anders.

Var fjärde diskriminerad

En enkät till 219 anställda på bolagen vittnar också om en ovälkomnande och diskriminerande kultur på arbetsplatsen för kvinnor och minoriteter.  

Drygt var fjärde medarbetare i enkäten uppgav att de utsatts för diskriminering. Bland dem som upplevt sig diskriminerade uppgav 82 procent att skälet var kön, 59 procent att det var på grund av hudfärg/etnicitet och 33 procent att det var på grund av ålder.  

Var femte kvinna uppgav att hon utsatts för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 

”Stannar vid ett event”

Nora Bavey, vd och grundare för edtech-bolaget Unitech hoppas att resultaten ska bli en megafon och leda till mer handlingskraft från andra bolag.  

– Vi har en dialog, problemet är att det inte går hela vägen upp i ledningsgruppen utan fastnar gärna vid ett event.  Vi ser att man gärna pratar handlingsplan för HR eller fördomsfri AI. Men det spelar ingen roll vilken teknik vi tillämpar vid anställningar. Vi kommer ändå att bemötas människa till människa och det är där vi måste börja jobbet, säger Nora Bavey.

14 granskade bolag (andel kvinnor i ledningsgruppen inom parentes)

Na-kd (40 %)

Storytel  (40 %)

Spotify  (38 %)

Paradox Interactive (33 %)

iZettle (31 %)

Voi (30 %)

Kry (29 %)

Boozt (29 %)

King (25 %)

Zound Industries (25 %)

Truecaller (20 %)

Klarna (17 %)

Tobii  (17 %)

Mojang (Info om ledningsgruppen saknas) 

Källa: Allbright 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.