Foto: TT

Bara en av tre chefer är kvinna

Uppdaterad
Publicerad

Drygt var tredje chef i Sverige är kvinna. Andelen ökar, men det går långsamt, visar Ledarnas årliga jämställdhetsbarometer. Minst andel kvinnor finns det fortfarande på höga chefspositioner i näringslivet.

– Även om andelen kvinnliga chefer har ökat totalt så går det otroligt långsamt på de högsta chefsnivåerna, det är ingen utvecklingstakt alls där. Det är ett stort bekymmer, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna.

För tolv år sedan var 25 procent av Sveriges chefer kvinnor. Nu är siffran 35 procent, enligt Ledarnas jämställdhetsbarometer. Ökningen sker långsamt och det dröjer till år 2031 innan det finns lika många kvinnor som män på chefspositioner. Och när det gäller de allra högsta posterna i näringslivet ser det dystert ut – en jämställd vd-kår ligger 50 år fram i tiden, år 2065 med dagens utvecklingstakt.

Tredje pappamånad och kvotering

– I dag är nio av tio vd:ar män, så det speglar den bild vi har av chefer på den nivån. Då letar man gärna efter en likadan när någon går i pension, säger Annika Elias.

Ett av hindren är att kvinnor tar ut 75 procent av föräldraförsäkringen. Därför ser Ledarna gärna en tredje pappamånad bli verklighet. Kvotering i bolagsstyrelser är ett annat förslag som organisationen förespråkar.

– Det finns redan i flera andra europeiska länder, vi ligger efter i den frågan, säger Annika Elias.

Förändrade attityder

Anna Stenberg är vd och grundare för ett företag som jobbar med chefsrekrytering och fokus på att plocka fram kvinnliga ledarprofiler. Hon menar att de stora börsbolagen mycket att vinna på att rekrytera fler kvinnliga chefer.

– Det finns så många undersökningar som verkligen visar på och bekräftar att en mer diversifierad ledning och styrelse skapar både bättre prestation och ökad lönsamhet, säger Anna Stenberg, vd för Women Executive Search.

De senate åren har hon sett förändrade attityder hos många företag i näringslivet när det gäller den delvis outnyttjade resurs som kvinnliga chefer utgör.

– Nu pratar man mycket mer om affärsnyttan med kvinnliga chefer. Det blir inte bara en fråga om rättvisa mellan könen, utan man ser mångfalden ur ett lönsamhetsperspektiv, att resultaten kan bli positiva. Och då kommer också förändringarna ske snabbare, säger hon.

Byggbranschen minst jämställd

Vid en jämförelse av olika branscher visar barometern att det är störst andel kvinnliga chefer inom vård, omsorg, utbildning och offentlig förvaltning. Sämst ställt är det föga förvånande i byggbranschen där en av tio chefer är kvinna. Men entreprenören Anna Stenberg ser möjligheterna.

– I alla branscher finns möjligheten att ta stafettpinnen och vara det bolag som tar täten när det gäller jämställdhet och mångfald. Lyckas man göra det i en bransch som anses vara traditionell så har man enormt mycket att vinna, säger Anna Stenberg.

Flest kvinnliga chefer i Sverige har Gotland med 39 procent. Jönköping ligger i botten med 28 procent. När det gäller kvinnor som vd har värmländska företag minst antal, medan Stockholm har flest.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.