Få myndigheter rapporterar IT-problem

Uppdaterad
Publicerad

Få svenska myndigheter rapporterar större IT-incidenter till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) trots att det blev obligatoriskt den 1 april förra året, skriver Svenska Dagbladet.

– Drygt 240 omfattas av rapporteringsskyldighet, av dessa har ett 70-tal myndigheter rapporterat in ungefär 200 incidenter, säger Richard Oehme, chef på MSB:s enhet för cybersäkerhet, till SvD.

Han är kritisk till att så många har låtit bli att rapportera incidenterna.

– Är det sannolikt att de övriga inte haft några incidenter? Det finner vi osannolikt, så frågan är varför man inte har rapporterat. Där måste vi gräva djupare för att hitta orsakerna.

Kritik mot kommunerna

Uppemot 70 procent av Sveriges kommuner arbetar inte systematiskt med informationssäkerhet, uppger MSB. Det är ett stort problem – eftersom kommunerna äger en stor del av den kritiska infrastrukturen, menar Oehme.

– Grundproblemet är att antalet hot och risker totalt sett ökar i och med att vi blir mer beroende av teknologin. Gapet mellan vidtagna säkerhetsåtgärder och it-utveckling ökar hela tiden. Det gör att vi måste tänka om och granska våra beroendeförhållanden, säger han.

Ett 60-tal allvarliga attacker

Enligt Svenska Dagbladets beräkningar var ett 60-tal av de rapporterade IT-incidenterna att betrakta som allvarliga. Det rör sig bland annat om större tekniska fel, virus och trojaner – men även om hackade datorer.

Säkerhetspolisen har fått in tre rapporterade it-incidenter sedan den 1 april förra året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer