Barnförsäkringar är på tapeten sedan försäkringsbolaget Folksam nekat en femårig flicka försäkring med motiveringen att hon var överviktig. Hur många barn som inte får teckna försäkring på grund av det ena eller det andra är dock oklart. Det finns ingen samlad statistik utan det är upp till varje försäkringsbolag att berätta hur stort antalet är. Hos Folksam handlar det om färre än tio per år, enligt Daniel Eriksson.
-Det är väldigt få som blir nekade helt. Man kan också få något som heter klausul, om man till exempel redan har en typ av skada eller sjukdom. Totalt rör det sig om ett ensiffrigt antal som antingen får klausul eller avslag varje år, säger han till TT.
Gör undantag
Klausul, eller undantag, innebär att försäkringen inte gäller för vissa saker. Barnförsäkringar har som regel undantag för exempelvis medfödda sjukdomar. Barndiabetes, adhd och epilepsi brukar också medföra inskränkningar. Försäkringen tecknas dock alltid efter individuell läkarprövning och just nu håller Folksam på att gå igenom kriterierna för vem som beviljas försäkring och vem som inte gör det. Bolaget ska också undersöka vad som kan förbättras i informationen kring barnförsäkringar och om det finns brister i riskbedömningen.
-Jag har en känsla av att vi kanske borde kunna ge försäkring lite oftare än vad vi gör i dag, säger Daniel Eriksson.
BMI-regel ses över
Eventuellt kan det bli aktuellt att plocka bort BMI, relationen mellan vikt och längd, som ett kriterier. Det var det som gjorde att den femåriga flickan inte fick teckna försäkring.
-I måndags tog vi bort den strikta tolkningen av BMI, vilket innebär att vi lättar på åldersgränserna, säger Daniel Eriksson.
Folksams översyn blir klar i slutet av augusti.
Annika Carpman/TT
Fakta: Barnförsäkring
• Barnförsäkringen gäller ett år i taget. Det innebär att försäkringsbolaget kan ändra villkor och pris varje år. Ändringen sker vid kundens årliga huvudförfallodag, oftast den dag försäkringen tecknades.
• Barnförsäkringen har som regel undantag för medfödda sjukdomar. Dessutom finns det även andra sjukdomar som inte omfattas, till exempel psykiska sjukdomar.
• Det är bra att teckna en barnförsäkring så tidigt som möjligt innan några problem har visat sig.
• Skolförsäkringen gäller bara för olycksfall och inte för sjukdomar. Dessutom gäller den bara under skoltid och oftast inte på fritid.
Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå (TT)