Sänkta ungavgifter gav få nya jobb

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens sänkning av avgifterna för unga anställda har kostat staten flera tiotals miljarder.

Men det har inte givit så många nya jobb, enligt en ny rapport.

– I det stora hela är det inte så förvånande. Tidigare forskning visar på små eller inga effekter av sådana här sänkningar av arbetsgivaravgifterna, säger Johan Egebark, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet och Institutet för näringslivsforskning.

Tillsammans med Niklas Kaunitz, doktorand i nationalekonomi vid Institutet för social forskning, står han bakom rapporten Sänkta arbetsgivaravgifter för unga, skriven för statliga Institutet för arbetsmarknadspolitisk och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU).

Sänktes för alla

Det var 2007 som arbetsgivaravgifterna för anställda mellan 19 och 25 år sänktes med en tredjedel. Avgifterna sänktes för alla, även för unga som redan hade jobb.

Enligt rapporten blev effekten 6.000-10.000 nya jobb på kort sikt, men författarna tror att det förmodligen är en överskattning. De över 25 kan ha fått det svårare att få jobb när de ställts mot yngre.

För utlandsfödda unga märktes ingen positiv effekt.

– För dem blev det ingen effekt på sysselsättningen överhuvudtaget, säger Johan Egebark.

Som en följd av reformen minskade skatteintäkterna med 10 miljarder kronor 2008. Året efter sänktes avgifterna ytterligare och utökades till att gälla även 26-åringar. Enligt rapporten går det inte att säga om det gav någon effekt, finanskrisen gör också bedömningen svårare.

”Mycket pengar”

Bruttokostnaden för staten ökade till 17 miljarder kronor och det är vad regeringen räknar med även för 2013.

– Det är väldigt mycket pengar det handlar om, säger Johan Egebark.

Som räkneexempel väger rapporten antalet nya jobb mot de minskade bruttointäkterna i avgifter för statskassan. Då blir kostnaden för varje jobb 1-1,6 miljoner. I extremfallet, för 25-åringarna, beräknas kostnaden per jobb till mellan 1,6 och 7,4 miljoner kronor.

Det beror på att unga i den åldersgruppen har högre löner än yngre och dessutom jobbar mer.

Den höga kostnaden per jobb generellt beror enligt rapporten på att en stor andel av sänkningen hamnade hos unga som redan hade jobb eller som skulle ha fått jobb även utan den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.