Mellan åren 2008 till 2014 dog 73 personer i olyckor på byggarbetsplatser, det visar Uppdrag gransknings kartläggning. Under samma period väcktes 15 åtal för vållande till annans död. Bara fem ledde till fällande dom. Straffen blev villkorlig dom eller böter. Foto: SVT

Få ställs till svars för dödsfall på byggen

Publicerad

På sju år har 73 människor dött på byggarbetsplatser i Sverige. Väldigt få fall leder till rättsliga efterspel. Ingen ansvarig har under samma period dömts till fängelse.

Mellan åren 2008 till 2014 dog 73 personer i olyckor på byggarbetsplatser, det visar Uppdrag gransknings kartläggning. Under samma period väcktes 15 åtal för vållande till annans död. Bara fem ledde till fällande dom. Straffen blev villkorlig dom eller böter.

Alla friades

I maj 2008 ogillades ett åtal där en takstol av betong välte. En byggarbetare föll med balken över sig och dog omedelbart. Tingsrätten lyckades inte reda ut om det var huvud- eller underentreprenören som hade samordningsansvaret. Konsekvensen blev att alla friades.

– Om jag fick önska så hade det varit så att en huvudentreprenör har ansvaret fullt ut för säkerheten på arbetsplatsen och är skyldig att se till att alla underentreprenörer hela vägen uppfyller alla krav som är och brister, så att det är huvudentreprenören som är ansvarig, säger åklagare Christer Jarlås.

Tycker att lagen bör ändras

Ett av de få fall som lett till fällande dom är när en byggnadsarbetare dog under ett ras i Kista galleria. En ansvarig dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Ett av företagen fick också betala företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

Christer Jarlås tror att en förändring av lagstiftningen är enda sättet att få fler fällande domar.

– Det såg likadant ut med miljöbrottsligheten förr. Då stod det i brottsbalken och i 15 andra lagar. Det förde man ihop till en miljöbalk, vilket man borde kunna göra på det här området. Men vad jag vet så har det inte funnits något intresse från lagstiftaren att göra så, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - En arbetares död

Mer i ämnet