Fabriksarbetare har högst risk att drabbas av typ 2-diabetes​

Publicerad

En ny studie från Karolinska Institutet visar att chaufförer, fabriksarbetare och städare har tre gånger högre risk drabbas av typ 2- diabetes än högskolelärare och sjukgymnaster.

Typ 2-diabetes är en allvarlig sjukdom som kan leda till komplikationer, hjärt-kärlsjukdom och för tidig död.​ Eftersom sjukdomen går att förebygga genom livsstilsförändringar ville forskarna på Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet se om det gick att identifiera de yrkesgrupper som har högst risk att utveckla sjukdomen.

Genom att hämta information från de nationella läkemedels- och vårdregistren kunde forskarna följa 4,6 miljoner svenskar i arbetsför ålder mellan åren 2006 och 2015. Av dem drabbades 202 000 av typ-2 diabetes under perioden.

​Det visade sig att det fanns mycket stora skillnader i diabetesrisk mellan olika yrken. Chaufförer, fabriksarbetare och städare hade tre gånger högre risk att drabbas av typ 2-diabetes än högskolelärare och sjukgymnaster. Bland män var sjukdomen vanligast bland yrkesförare och bland kvinnor var fabriksarbetare mest utsatta.

Chaufförer, fabriksarbetare och städare hade tre gånger högre risk att drabbas av typ 2-diabetes än högskolelärare och sjukgymnaster. Foto: Magnus Ziegler/SVT Grafik

– Tre gånger högre risk är ju jättemycket. Det är betydligt mer än man har sett tidigare när man till exempel har jämfört människor med olika utbildning och olika inkomstnivåer, säger studiens huvudförfattare Sofia Carlsson som är forskare inom diabetesepidemiologi vid Karolinska Institutet.

​​Övervikt riskfaktor​

​Yrkesrelaterade faktorer som stress, oregelbundna arbetstider och stillasittande skulle kunna bidra till yrkesförarnas, fabriksarbetarnas och städarnas ökade diabetesrisk. Men till stor del handlar det om vilka levnadsvanor man har.

​- Vi ser är ju att de här grupperna har betydligt högre förekomst av de klassiska riskfaktorerna för typ 2- diabetes. De har mer övervikt, sämre kondition och röker mer än personerna i de yrken där man har en låg risk, säger Sofia Carlsson.

​Genom att hämta data om olika livsstilsfaktorer i mönstringsregistret och i det medicinska födelseregistret kunde forskarna se att riskfaktorerna fanns på plats redan tidigt i livet.

– För männen kan man se redan vid mönstringen vid 18-års ålder att framtida busschaufförer betydligt oftare är överviktiga än framtida universitetslärare. Och bland kvinnorna ser vi att personer i yrkesgrupper med hög diabetesrisk har en högre förekomst av övervikt och rökning vid tidpunkten för första graviditeten än andra kvinnor, förklarar Sofia Carlsson.

​Vad beror det på?

​- Sina matvanor och levnadsvanor har man ju ofta med sig hemifrån och man ärver kanske också yrkesval av sina föräldrar. Men det betyder ju inte att man måste ha de valen resten av livet. Det viktiga är ju vad man gör här och nu och då handlar det ju om att gå ut och förebygga övervikten och att få folk att bli mer fysiskt aktiva.

Sofia Carlsson är universitetslektor och epidemiolog vid Karolinska Institutet. Foto: Josefin Lennen Merckx

I Sverige har sju procent av den vuxna befolkningen diabetes och upp till var femte riskerar att drabbas någon gång i livet.

​Lägst risk att drabbas av typ 2-diabetes har manliga universitets- och högskolelärare och kvinnliga sjukgymnaster och tandhygienister. Om alla i befolkningen hade lika låg risk som de yrkesgrupperna skulle man kunna förebygga cirka 45 procent av all typ 2-diabetes i Sverige enligt forskarna.

Potential att förebygga​

Nu hoppas de att studien ska leda till en ökad medvetenhet inom de branscher där man har högst risk att utveckla sjukdomen.​

– Det finns en enorm potential här om landets arbetsgivare skulle börja arbeta mer förebyggande med viktminskningsstöd och till exempel träning på arbetstid. Tidigare studier har visat att man kan minska risken att utveckla typ 2-diabetes med hela 60 procent genom livsstilsförändringar. Det är det som måste komma till stånd om man vill förebygga och förhindra att folk utvecklar sjukdomen, säger Sofia Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.