Yrkeskategorierna som löper högst risk att drabbas av typ-2 diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Fabriksarbetare, fordonsförare, städare och restaurangbiträden hör till de yrkeskategorier som löper högst risk att drabbas av typ-2 diabetes, enligt en ny studie från Karolinska Institutet. SVT Nyheter listar här yrkena som ligger i riskzonen.

Forskarna vid KI har tittat på vårddata för 4,6 miljoner svenskar i arbetsför ålder mellan åren 2006 och 2015. Nationella läkemedels- och vårdregister visar att 202 000 av dem drabbades av typ-2 diabetes under den aktuella perioden.

Resultatet visar också att vissa yrkesgrupper löper betydligt högre risk att drabbas av typ-2 diabetes än andra. Här är yrkesgrupperna som drabbas i högst respektive lägst utsträckning för män och kvinnor.

De yrkeskategorier för män som i högst respektive lägst utsträckning drabbas av typ-2 diabetes. Siffrorna anger hur många som drabbas per 1 000 personer och per år. Foto: Magnus Ziegler/SVT Grafik
De yrkeskategorier för kvinnor som i högst respektive lägst utsträckning drabbas av typ-2 diabetes. Siffrorna anger hur många som drabbas per 1 000 personer och per år. Foto: Magnus Ziegler/SVT Grafik

Jämförelsen gäller de 30 vanligaste yrkeskategorierna för män och kvinnor. Läs mer om studien här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.