Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är viktiga delar av vår infrastruktur nu”, säger internetexperten Måns Jonasson om Facebookhaveriet. Foto: SVT/Getty Images/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Facebook och Instagram nere i över sex timmar

Uppdaterad
Publicerad

På grund av ett nätverksfel låg bland annat Facebook och Instagram nere i drygt sex timmar på måndagen.

”Till alla företag, stora som små, familjer och individer som är beroende av oss, ber jag om ursäkt”, skrev Mike Schroepfer, Facebooks teknikchef strax efter midnatt.

Facebook, Instagram, Whatsapp och Messenger, som alla ägs av Facebook, låg nere över sex timmar på måndagen. Användare världen över började rapporterade problemet vid 17-tiden enligt Downdetector. När man försöker öppna sajterna och apparna möttes användarna av ett felmeddelande.

Facebook själva gick ut på Twitter och bad om ursäkt för störningarna.

”Uppriktiga ursäkter till alla som drabbats av avbrotten i Facebooks tjänster just nu. Vi upplever nätverksproblem och medarbetare arbetar så snabbt som möjligt för att felsöka och återställa så fort som möjligt,” skrev företagets it-direktör Mike Schroepfer.

Strax innan midnatt på måndagen fungerade de sociala medierna igen: ”Till det stora nätverket av människor och företag i världen som räknar med oss: Vi är ledsna. Vi har arbetat hårt för att få tillbaks åtkomsten till våra appar och tjänster och kan nu rapportera att vi är online igen,” twittrade företaget.

”Troligt uppdatering som gått fel”

Måns Jonasson, internetexpert på Internetstiftelsen, tror att avbrottet beror på ett teknikstrul orsakat av den mänskliga faktorn.

– Det som verkar troligt är att den del av deras tjänster som ska berätta var på internet som Facebooks servrar befinner sig har slutat fungera. Troligtvis har tekniker på Facebook gjort någon form av uppdatering som gått fel, säger han.

Att så stora tjänster som Facebook ligger nere under längre tid blir allt mer ovanligt – men får också allt större konsekvenser när det väl sker.

– Det här är viktiga delar av vår infrastruktur nu. Det är där vi håller kontakt med våra vänner, bekanta och familj. I många fall kanske vi inte ens har telefonnummer till de vi har kontakt med via de här tjänsterna, säger han.

Nedstängningen märktes även av på New York-börsen där Facebook under måndagen backade 4,9 procent.

Hör internetexperten Måns Jonasson om vad ett längre avbrott av tjänsterna kan få för konsekvenser i klippet överst i artikeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Visselblåsare från Facebook slår larm om att apparna är skadliga för unga människor. Foto: Kallestad, Gorm/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.