Smittskyddsläkare kan fatta beslut om att stänga krogar som inte följer reglerna. Arkivbild. Foto: TT

Facit efter coronavåren: 17 krogar har tvingats stänga i Stockholm och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

I landets två största städer har totalt 17 krogar misslyckats med att förhindra smittspridning av coronaviruset och tvingats stänga. Hundratals krogar har fått anmärkningar sedan restriktionerna om trängsel började gälla. 

– Det finns alltid slarvpellar, säger Peter Brådenmark på Stockholms stad. 

I slutet av mars infördes förbudet mot trängsel på krogar, och landets kommuner har haft fullt upp med att genomföra inspektioner på restauranger, kaféer och barer sedan dess.  

I Stockholm har stadens inspektörer besökt 716 krogar, varav 213 fick anmärkningar. Av dem har 14 tvingats stänga – men nu öppnat igen. 

Coronapandemin

– I maj var det mycket anmärkningar, mer än det borde ha varit, men nu har det börjat sjunka. Det är kanske för tidigt att säga, men jag tror att det börjar gå åt rätt håll, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

Peter Brådenmark, miljöförvaltningen Stockholms stad.

Det varma vädret lockade dock ut många stockholmare på stan på fredagskvällen. Av 22 inspekterade krogar fick sju anmärkningar. 

– Det är ju en tredjedel så det är inte helt lyckats. Det var mycket folk ute, men de förflyttar sig runt, alla sitter inte på restauranger och barer.

”Inte bara krögarnas ansvar”

Många gånger handlar anmärkningarna om att borden står för tätt, eller att det är mycket folk som står och hänger i baren i väntan på mat eller dryck. Men Peter Brådenmark upplever att de flesta krögare vill göra rätt. 

– Det finns alltid slarvpellar. Men det är inte bara krögarnas ansvar, du och jag har faktiskt ett lika stort ansvar.

Nu förbereder sig Stockholms stad för att fotbollssäsongen ska dra igång, vilket väntas leda till trängsel på sportbarer och pubar.

– Där vet jag av egen erfarenhet att det är mycket folk även i vanliga fall, och nu får man inte se matcherna live. Jag hoppas att de tar sitt ansvar och inte släpper in för mycket folk.

Tre krogar fick stänga i Göteborg

I Göteborg har kommunen också genomfört ett stort antal inspektioner, totalt 449 besök. Av dem ledde 118 till anmärkningar och tre krogar har tvingats stänga. De har dock öppnat igen.

– Var fjärde besök blir en anmärkning. Om vi ser något som är väldigt allvarligt skickar vi det vidare till smittskyddsläkare direkt, säger Peter Berntsson, avdelningschef på miljöförvaltningen.

Ett café stängdes i Malmö

Även i Malmö har inspektionerna varit många. Till och med den 5 juni har det gjorts runt 290 inspektioner på stadens restauranger, caféer och uteserveringar.  Dessa har resulterat i 40 anmärkningar samt stängning av ett café.  

Det säger reglerna

Det får inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Varken i köer, vid bardisker eller vid bufféer. Restriktionerna innebär att besökare endast får äta och dricka sittandes vid bord. Hämtmat får dock överlämnas, om det kan göras utan trängsel. Smittskyddsläkare kan fatta beslut om att stänga krogar som inte följer reglerna. Det är kommunerna som ansvarar för inspektionerna. Regeringen har föreslagit att ändra laget från 1 juli så att kommunerna själva kan fatta beslut om stängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet