Foto: TT

Lista: Här är restriktionerna som gäller i Sverige 

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har fått både ris och ros för sitt sätt att bekämpa smittan av coronavirus. I takt med att läget förändras kan det komma fler restriktioner – men det här är de regler och råd som du måste ha koll på.

RÅDEN

 • Stanna hemma när du är sjuk 

Stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta, feber, andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller illamående. Det gäller även vid milda symtom. Vänta minst två dygn efter att du har blivit frisk innan du går till jobb eller skola. 

 • Ha god hygien 

Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten. Har man inte tillgång till det kan handsprit vara ett alternativ. Hosta och nys i armvecket. 

 • Undvik besök hos äldre och sjuka 

Äldre över 70 år och personer med underliggande sjukdom tillhör riskgruppen. Avstå från icke nödvändiga besök på äldreboenden eller sjukhus. Är du sjuk – avstå helt. 

 • Jobba hemifrån – om möjligt 

Arbeta hemifrån om du har möjlighet, så att färre människor rör sig i kollektivtrafiken och på arbetsplatserna.  

 • Plugga på distans 

Du som går på gymnasiet, kommunal vuxenutbildning, högskola eller universitet rekommenderas att studera hemifrån och få undervisning på distans.

 • Begränsa dina sociala kontakter – om du är över 70 år

Begränsa dina sociala kontakter om du är 70 år eller äldre. Låt bli att åka buss och tunnelbana, ta hjälp av anhöriga eller grannar för att handla mat och undvik att träffa dina barn och barnbarn. Ta gärna en promenad, men håll avstånd till andra människor. 

 • Res inte utomlands 

Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor till alla länder med anledning av coronaviruset.

 • Res inte inrikes – om det inte är nödvändigt 

Fundera på om din planerade resa till exempelvis storstäderna eller fjällen är nödvändig. Om inte – avstå. Den som är sjuk ska inte resa alls.

 • Träna gärna – men gör det säkert 

Ställ inte in din träning, match eller lokala cup med anledning av coronaviruset. Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras. Gym, simhallar och idrottshallar kan hålla öppet, men Folkhälsomyndigheten ger råd till ansvariga på hur man kan minska smittspridning. 

REGLERNA

 • Större evenemang förbjudna 

Den 11 mars förbjöd regeringen sammankomster med mer än 500 personer. Från och med söndag den 29 mars utökas restriktionen till sammankomster med över 50 personer. Förbudet gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Det påverkar exempelvis konserter, festivaler och teatrar. Den som bryter mot förbudet kan straffas med böter eller fängelse.

 • Trängsel på krogen inte tillåtet 

Det får inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Varken i köer, vid bardisker eller vid bufféer. Restriktionerna innebär att besökare endast får äta och dricka sittandes vid bord. Hämtmat får dock överlämnas, om det kan göras utan trängsel.

 • Förbjudet att resa in i Sverige 

Sverige har inte stängt gränserna men har inreseförbud från länder utanför EU, EES-området och Schweiz, till att börja med från 19 mars och 30 dagar framåt. Samtliga EU-länder har samma förbud. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet